Studio Uppland

Diplomaten Jan Henningsson tror på samtalet

13 min

Veckans upplandsprofil är en man som alltid har kostym på jobbet, han har stor kännedom om två av världens största religioner och han tror att det viktigaste för fred i världen är att människor pratar med varandra.

- Vem jag är är inte bara min egen definition utan det finns många som kan ha synpunkter på det. Det innebär att man måste se på varandra med lite större intentionsdjup, man ska inte slarva med beskrivningen. När den andre beskriver sig själv så ska man inte hålla på och tjata om sina egna tankar utan man ska lyssna tills man förstår vad den andre verkligen menar, säger han.

Jan Henningssons yrkesliv innehåller titlar som forskare, missionär, diplomat, tolk, religionsvetare och islamexpert, han har skrivit böcker och översatt poesi. Tidigare var han chef för svenska institutet i Alexandria i Egypten, och nu jobbar han som islamexpert på UD.

- Min arbetsuniform är en kostym av något slag, vit skjorta och slips. Det är nog det vanligaste på Utrikesdepartementet, säger han.

Jan Henningsson är 62 år gammal, uppvuxen i både värmland och Uppsala, han har en fru och tre barn. Som 25 åring gav han sig ut på sin första resa till Kairo och sen dess har det blivit många.