1 av 2
My Lindh, konstnär. Foto: Sanna Richter/SR
2 av 2
En del av konstverket Tågteve. Foto: Carl Dieker
Studio Uppland

"Hur kom jag hit?"

My Lindh "Jag vill nagla fast det där vardagliga."
8:28 min

För två år sen fick konstnären My Lindh en idé om att sätta ut undertexter i verkligheten. Riktiga textremsor som dem man ser på bio eller teve. 28 skyltar blev det och nu håller de på att sättas upp längs järnvägen mellan Uppsala och Knivsta, det är dialoger, påståenden och frågor. Vi hälsade på konstnären själv just som hon stod med lera upp till knäna.

- Det började med att jag åkte mycket tåg under en period. Då när jag tittade ut en gång tyckte jag att jag såg en sån där undertext och då började jag tänka på hur färgade våra blickar har blivit av att vi tittar mycket på teve. Att titta ut genom ett tågfönster är ganska likt, det är någonting som rör sig på andra sidan en glasskiva som är lite ogreppbart och flyktigt, säger My Lindh.

De 28 skyltarna kan läsas som en dialog eller var för sig, som en textning till egna tankar eller som att resenären är med i en film. Verket sitter uppe från maj till september och det har tagit ett bra tag att färdigställa, den första idén fick My Lindh för två år sen. Nu är platserna utsedda, tre kommuner och massor av markägare har gett sina tillstånd och på lördag ska det vara klart.

Men flera skyltar sitter redan uppe, ett par minuter efter att man lämnat Uppsala central kan man till exempel läsa den här dialogen:

- Hur kom jag hit?

- Vi har varit här hela tiden.

- Fortsätter det såhär?

- Ja.

- Är du säker?

- Det här är det enda jag vet.

- Allting rör ju på sig!

- Det är du som rör på dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".