1 av 5
En nyckelharpa växer fram i verkstan. Foto: Cathrin Reth/SR
2 av 5
Eric Sahlström. Foto: Bo Aje-Mellin
3 av 5
Eric Sahlströms dotter Sonia förvaltar pappas arv. Foto: Cathrin Reth/SR
4 av 5
Eric Sahlström institutets gamla jaktslott i Tobo. Foto: Cathrin Reth/SR
5 av 5
Vd Maria Bojlund och Sonia Sahlström-Larsson, Erics dotter och lärare på institutet. Foto: Cathrin Reth/SR
STUDIO UPPLAND

Eric Sahlström - nyckelharpans räddare - 100 år

Sonia Sahlström-Larsson: "Redan 1956 var pappa i Sovjet"
6:54 min

Den 24 augusti 1912 föddes Eric Sahlström i ett torp utanför Tobo. I en tid då nyckelharpan var det mest omoderna som fanns och bara spelades av gamla gubbar, byggde han ut den och blev känd både som spelman och kompositör. Han fick resa jorden runt och i dag förvaltas hans arv på Eric Sahlström institutet i Tobo, dit elever från hela världen kommer för att bland annat lära sig bygga och spela nyckelharpa. I helgen firas hans 100-årsjubileum både i Uppsala och i Tobo. 

Den 24 augusti firas Eric Sahlström på Eric Sahlström Institutet. Det gamla jaktslottet kommer att sjuda av dans och musik. Den 25 augusti firas Eric Sahlström på olika platser i Uppsala. Bland annat med en utställning om honom på Upplandsmuseet och en manifestation och hyllning till Eric Sahlström genom ett spelmanståg. På Uppsala Konsert & Kongress firas han med ett seminarium, konserten I Erics kök, filmvisningar, workshops, spelmansstuga, utställningar och en stor jubileumsgala. Dessutom en sommarkonsert med Benny Anderssons Orkester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".