Delad bild: Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson samt Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Maja Suslin/TT samt Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Foto: Maja Suslin/TT samt Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Hur mår regeringen egentligen?

5:45 min

"Jag upptas inte av opinionssiffror", säger statsminister Stefan Löfven. Fredrik Furtenbach, politisk kommentator på Ekot, är det här sant?

– Det låter väl inte så sannolikt. Det tror jag är något som väldigt många som jobbar med politik tänker på. Men det är väl något slags standardsvar, att man inte bryr sig om det.

Vad tror du händer i regeringskansliet just nu?

– Jag tror förstås att de funderar på hur de ska vända detta. Men det är en väldigt svår fråga därför att till skillnad från förra gången Socialdemokraterna hade en riktig kris under Håkan Juholt fanns det en lösning, man kunde ju peta honom.

– Den här gången finns ingen sådan snabb lösning och Stefan Löfven är statsminister. En jag pratade med häromdagen i Socialdemokraternas partiledning sa att det nog inte kommer bli bättre förrän migrationsfrågan sjunker undan, och det kommer ju dröja länge förstås.

Är det migrationsfrågan som då sänkt partiet den senaste tiden?

 – Det är väl delvis det för vi har ju nu inte det gamla vanliga landskapet med två jättestora partier utan båda de stora partierna är ju så små, sedan har vi ett tredje parti, Sverigedemokraterna, som inte är så långt efter. Det landskapet beror väl ändå på migrationsfrågan. Sedan tror jag att det tillkommer en massa saker, exempelvis att alla väljare ser hur tufft det är för regeringen Löfven att få igenom sin politik i riskdagen, bland annat

Nu publicerar Ekot den sammanvägda mätningen som visar flera olika instituts mätningar den senaste tiden. Enligt den är det egentligen mer jämnt mellan S och M än vad tidigare mätningar visat. Är det bra nyhet för Socialdemokraterna, eller bara hur det råkar se ut just i dag?

– Det kan hända att det kanske är psykologiskt bra för någon. Egentligen är det ju ingen skillnad därför det finns ju alltid en felmarginal, även när man jämför partier. Så egentligen har resultatet i alla de här mätningarna som kommit i veckan varit att de är ungefär lika stora.

I Ekots lördagsintervjus reportage fick tidigare S-ministern Erik Åsbrink frågan om hur det är att styra i motvind. Han förklarade att när det begav sig under tidigt 90-tal kunde regeringen peka på bland annat en stor skattereform, ansökan om EU-medlemskap och Öresundsbron.

Det Löfven säger hela tiden är jobb, skola, välfärd. Är detta vad han kan vända siffrorna med, eller finns det något annat?

– Jag tror att det fortfarande kanske är det som Socialdemokraterna hoppas på och Moderaterna i viss mån, det vill säga att man ska återgå till den gamla vanliga debatten i svensk politik och de gamla vanliga ämnena jobb och ekonomi. Det tror jag båda de partierna bara väntar på det ögonblicket, för då har man chans att växa igen och putta ner Sverigedemokraterna i medieskugga.

För nio år sedan, 2007, var det regeringen Reinfeldt som låg lite pyrt till i opinionen. Sedan kom den stora finanskrisen och gav Alliansen skjuts i opinionen då man ansågs hantera situationen bra.

Finns det något i omvärlden nu som skulle kunna hjälpa Löfven?

– Jag tillhör de som tror att det är sannolikt att det var finanskrisen som räddade Alliansen därför att allt fokus flyttades från den bantade socialförsäkringen och a-kassan till att sköta landets ekonomi, vilket dessutom kunde uppfattas som ett hot utifrån.

– Det är svårt att se vad det skulle vara nu. Vi har ju haft en kris som handlat om ett ämne där regeringen inte tidigare haft ett starkt förtroende: migration. Det är väl skillnaden, att den här gången gynnas inte regeringen därför att det handlar om något där de inte har ett förtroende.

I reportaget berättade tidigare statssekreteraren Ulrika Schenström om stressen när Alliansen hade det motigt och man fick hård kritik för sina reformer.

Märker man av den stressen hos regeringen nu?

– Det gör man och det kommer väl bara märkas mer och mer. De har ändå varit väldigt upptagna av en akut kris och nu när läget inte är fullt lika akut längre har man väl något mer tid att se till sin egen opinionskris.

Sista frågan, är Moderaternas uppgång ett tydligt trendbrott?

– Det är nog lite tidigt att se. Moderaterna stiger i flera mätningar, men så vitt jag minns är den bara statistiskt säker i en - Sifos.

– Så det är för tidigt att säga och jag tror det är viktigt att man kommer ihåg att nu ligger de bara en dryg procentenhet över ett valresultat som ansågs vara en katastrof. Så det här är fortfarande inga bra siffror för Moderaterna historiskt även om de säkert inger en del hopp, säger Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista