Ordförande IF Metall Anders Ferbe
IF Metalls ordförande Anders Ferbe är gäst i Ekots lördagsintervju med Monica Saarinen. Foto: Erik Hedtjärn
EKOTS LÖRDAGSINTERVJU 27 FEBRUARI - ANDERS FERBE

Självkritisk metallbas: Vi har hukat inför människors frågor länge

1:18 min

IF Metalls ordförande Anders Ferbe, som också sitter i socialdemokraternas partistyrelse är självkritisk till att så många LO-medlemmar sympatiserar med sverigedemokraterna. Hans parti borde ha förstått deras oro mycket tidigare.

- Jag tycker att vi alla har hukat inför frågor som människor reser ganska länge. Risken för att människor som befinner sig i arbetslöshet känner sig hotade av nyanlända är uppenbar, säger han.

Sverigedemokraterna har vunnit mycket sympatier i LO-leden. I vissa mätningar sympatiserar fler med Sverigedemokraterna än Socialdemokraterna.

Som fackförbundsordförande i Metall och ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse är Anders Ferbe idag uppenbart självkritisk. Hur partiets flyktingpolitik borde ha sett ut vet han inte. Inte om tillfälliga uppehållstillstånd borde ha införts tidigare. Men debatten om borde ha förts tidigare:

- Jag tror att vi borde runt valet 2014, inom det socialdemokratiska partiet haft en mycket bredare diskussion om den här typen av frågor, säger Anders Ferbe.

Han är Ekots lördagsintervju också starkt kritisk till hotet från flera borgerliga partier om lagstiftning ifall parterna inte kommer överens om lägre löner för nyanlända och unga. Anders Ferbe beskrev det som provocerande hot.

Intervjun handlade också om den ovanligt komplicerade avtalsrörelsen, kraven på högre löner för LO-kvinnorna och om kärnkraftens framtid.

Hör hela intervjun med Anders Ferbe här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista