Inrikespolitik.

Sonesson (M) vill att partiet ska förhandla med SD

1:53 min

Det moderata kommunalrådet Christian Sonesson vill att partiledningen börjar förhandla med Sverigedemokraterna, på samma sätt som han själv gjort i sin kommun Staffanstorp.

Det berättar han i Ekots lördagsintervju.

– Vi var de enda tre partier som aktivt röstade mot Stefan Löfven och Socialdemokraterna att fortsätta regera vårt land. Där någonstans måste man börja samtalen.

Christian Sonesson är moderat kommunalråd i Staffanstorps kommun sedan 2012. Efter valet i höstas valde han att styra med Sverigedemokraterna istället för som tidigare med andra allianspartier – på tvärs med partiledningens riktlinjer.

Tillsammans har partierna enats om ett handlingsprogram där det bland annat ingår förbud mot ritualslaktat kött i kommunen och skilda badtider för kvinnor och män.

Christian Sonesson motiverar samarbetet med att partierna tycker mycket lika i sakfrågor, och han tycker också att Ulf Kristersson borde förhandla med Jimmie Åkesson.

– Om man sedan kommer överens är en annan sak. Förhandling betyder ju inte att man från början tycker exakt likadant. Och efteråt, antingen kommer man ut och tycker att nu är vi överens i ett antal frågor, eller så är man inte det. Men förrän man prövar vet man inte.

Christian Sonesson har förståelse för att hans parti är splittrat när det gäller synen på SD. Men han säger att ett samarbete mellan Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna är något som efterfrågas av väljarna.

– Då är det viktigt att partiet sätter ner foten på allvar om vad som gäller. Det går inte att smyga över äggskal i den här frågan. Det kommer att märkas, och då är det bättre att man aktivt tar ställning, säger Christian Sonesson (M) i Ekots lördagsintervju.

Hör hela intervjun nedan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista