Hyresrätter

Bolund: Vi återinför investeringsstödet – nu

2:29 min

Regeringen återinför investeringsstödet för bostäder redan i vårändringsbudgeten. Det berättar bostadsminister Per Bolund (MP) i Ekots lördagsintervju.

Investeringsstödet till bostäder försvann i M-KD-budgeten som klubbades igenom i riksdagen i december.

Återinförandet är en del av de 73 punkterna i uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna – men det har varit oklart när. Nu avslöjar bostads- och finansmarknadsminister Per Bolund i Ekots lördagsintervju att stödet kommer tillbaka redan i vårändringsbudgeten i mitten av april.

Det sa bostadsminister Per Bolund i Ekots lördagsintervju.

– Nu ska de som ligger med ansökningar och vill bygga hyreslägenheter med en rimlig hyra, som människor har råd att betala, de ska få godkänt och kunna sätta igång de byggena. Där har vi ytterligare tiotusentals lägenheter som nu kan komma ut på marknaden och det är ett viktigt stort steg framåt.

– Vi kommer redan nu under våren ha med förutsättningar för att kunna godkänna de här ansökningarna och det är väldigt viktigt att vi nu kan ge besked. Det lugnar många av de byggbolag som nu sitter och känner en osäkerhet, säger Per Bolund.

Investeringsstödet går till den som bygger hyresrätter med något lägre hyra än i vanliga nybyggen. De senaste åren har drygt 20 000 hyreslägenheter byggts för 6,3 miljarder i stöd.

I januariavtalet står att stöden ska ”koncentreras och effektiviseras”.
Vad förändringen innebär är inte klart än och inte heller hur mycket pengar det handlar om.

Per Bolund säger att han kan tänka sig att öronmärka en viss andel av lägenheterna för dem med störst behov.

– Det är ju en fråga som vi får återkomma till och där vi måste prata ihop oss, de fyra partierna. Från Miljöpartiets sida, som jag företräder, så tycker jag att det kan finnas fog för att se om de här lägenheterna, som nu kommer ut på bostadsmarknaden, kan riktas till dem som har de största behoven.

Enligt Bolund skulle det kunna innebära de som söker ett första boende eller personer med särskilt stora behov.

– Man kanske har en familjesituation som gör att man har väldigt stora behov av en trygg boendesituation, säger bostadsminister Per Bolund i Ekots lördagsintervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista