John Irving: Ciderhusreglerna

27 januari

Om milda män

John Irving: Ciderhusreglerna


Den här veckan handlade det om milda goda män. Finns det några sådana i litteraturen?
Män som lämnat maktkamp och karriärhunger bakom sig, män som inte längre måste förföra varenda kvinna för att befolka jorden, män som har blivit som folk helt enkelt!
Det var då jag mindes doktor Larch med kliniken och barnhemmet i Maine, doktor Larch som hjälper de trasiga, ledsna kvinnorna med det de vill ha: en abort (olaglig) eller födsel av ett föräldralöst barn.

Doktor Larch moraliserar inte; han gör sitt jobb, han är till nytta, som han själv beskriver sin livsuppgift. Och det måste några helt enkelt vara; hur skulle det annars se ut här i världen.
Romanen handlar inte bara om doktorn och hans korta avkoppling i eterruset (ja, han är missbrukare också). Här finns framförallt Homer Wells som är övergiven och aldrig adopterad utan lever kvar på barnhemmet och som börjar assistera Larch. Och det som händer sen med denna barmhärtige gamle man som kommunen vill ha bort är mycket mer än just det jag tog honom som exempel på. Det är en riktigt bra bok. Anarkistisk, absurd, rolig. Och djupt moralisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".