Madeleinekakor

16 mars

Om begrepp myntade i litteraturen

Madeleinekakan i Marcel Prousts På Spaning efter den tid som flytt

Barndomsminnen väcks till liv när romansvitens huvudperson äter en medeleinekaka doppad i lindblomste. Här är ett recept:

24 stycken kakor

125 g rumsvarmt smör
125 g strösocker
4 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1/2 citron
Garnering: florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 24 små madeleineformar eller mandelmusselformar. Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Sikta ner mjölet och tillsätt vaniljsocker och citronskal. Blanda försiktigt till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. De bör fyllas till 2/3. Grädda kakorna i 8-10 minuter tills de fått lite färg. Låt dem svalna på galler. Pudra dem med florsocker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".