1 av 23
Guy Ritchie och Robert Downey Jr.
2 av 23
3 av 23
4 av 23
5 av 23
6 av 23
7 av 23
8 av 23
9 av 23
10 av 23
11 av 23
12 av 23
13 av 23
14 av 23
15 av 23
16 av 23
17 av 23
18 av 23
19 av 23
Vad hände?
20 av 23
21 av 23
22 av 23
23 av 23

DVD-tips från Dr Philm

William Oudhuis tipsar om film

17 januari

En av Robert Downey Jr:s bästa roller är hans senaste som "Sherlock Holmes" som går på bio just nu. Han gör en väldigt bra tolkning av den klassiska detektiven Sherlock Holmes och förstärker verkligen Holmes knepiga och paranoida sidor.
Det är också väldigt roligt att regissören Guy Ritchie gjort Holmes till en hård fighter och en i grunden ganska skoningslös person. Denna råa version av Sherlock Holmes passar både figuren Holmes och skådespelaren Robert Downey Jr utmärkt.

20 december

Mitt tips den här veckan är filmen "Elf" från 2003 med Will Ferrell i huvudrollen. Han blir som barn adopterad av en av tomtens små tomtenissar och växer upp i tomteverkstan på Nordpolen helt i tron om att han också är en tomtenisse. När han får reda på att han faktiskt är en människa och inte en tomtenisse faller hans värld samman och han åker till New York för att leta upp sin riktiga pappa.
Det är väldigt roligt att se Will Ferrell iklädd gröna tomtenissekläder och fånig luva genom hela filmen och trots att den egentligen riktar sig till barn har den tillräckligt med smarta och smått absurda skämt och situationer för att få mig att skratta regelbundet genom hela filmen.

22 november
Kvinnor som slåss

Mitt tips den här veckan är den sydkoreanska "Lady Vengeance" från 2005. Det är den tredje delen i den så kallade Hämnartrilogin (där Hämnarens resa och Oldboy är de första delarna). Lady Vengeance tycker jag är den bästa delen i trilogin och handlar om en kvinna som blir oskyldigt anklagad för ett mord och inspärrad i fängelse i tretton år. När hon släpps ut från fängelset ger hon sig ut på jakt efter den riktiga mördaren. Det är en väldigt vacker och spännande film som ställer många intressanta frågor kring hämnd och förlåtelse.

4 oktober
Överbeskyddande mammor 

Bad Boy Bubby, en australiensisk film av Rolf de Heer från 1993, handlar om stackars Bubby. I hela sitt liv har han varit inlåst hemma, men när Bubbys pappa dyker upp utsätts sonen för den riktiga världen utanför. En mer humoristisk variant på samma tema är Woody Allens Oidipus Wrecks, som är en del av tre kortfilmer i New York Stories där Martin Scorsese och Francis Ford Coppola gör de andra. I filmen spelar Allen en – mindre överraskande – neurotisk man som lever med en överbeskyddande mamma. Allen tar med sin mamma till en magikershow, där mamman råkar försvinna på riktigt. Men en dag återkommer hon, på värsta tänkbara sätt.

23 augusti

Elaka tanter

Höstens första dvd-tips är den klassiska dramathrillern Whatever happened to baby jane? av Robert Aldrich från 1962. Där spelar Joan Crawford en handikappad före detta skådepelare som tas om hand av sin syster som spelas av Bette Davies. Deras förhållande är allt annat än sunt och deras ömsesidiga avundsjuka och bitterhet gör att det hela utvecklas till en massa nervpirrande hemskheter. Crawford och Davies gör helt fantastiska rollprestationer och förtjänar verkligen att kallas för filmhistoriens elakaste tanter.

7 juni

Virusfilmer

Tipset denna vecka är två filmer. Nämligen kanadensaren David Cronenbergs (Flugan, A history of violence, Eastern Promises) två första filmer Shivers och Rabid. Cronenberg är en mästare på att skapa en tryckande klaustrofobisk stämning och det gör han framförallt i debuten Shivers från 1975. Den handlar om en avskild lyxresort utanför Montreal där ett elakt virus börjar sprida sig som förvandlar människorna till extremt driftsstyrda och mordiska sexgalningar. Det låter kanske lite konstigt men Shivers är tveklöst en av de bästa skräckfilmerna från sjuttiotalet. Även Cronenbergs andra film Rabid från 1977 är en klassiker inom virusskräckfilmen. Den handlar om en ung kvinna som råkar ut för en motorcykelolycka och hamnar på en märklig klinik. Väl ute från kliniken märker hon att hon fått smak för blod och varje person hon attackerar smittas av viruset hon plötsligt bär på, vilket får stora och ödesdigra konsekvenser.


10 maj

Historiska personer på film

Tipset den här veckan blir kanske lite otippat Shadow of the vampire från 2000. Och den historiska personen det handlar om är skådisen Max Schreck som spelade vampyr i Murnaus klassiker Nosferatu från 1922. Schreck var så övertygande i sin roll som vampyr att det började ryktas att han var vampyr på riktigt. Shadow of the vampire tar vara på detta ryktet och handlar om Murnaus inspelning av just Nosferatu. Och det som gör denna vampyrfilmsinspelning så speciell är att den mystiske Schreck som ska spela Nosferatu visar sig vara en riktig vampyr. Som ni kanske förstår är det metafilmiskt nörderi på hög nivå. Men en väldigt bra film och man behöver inte kunna en massa om vare sig film eller vampyrer för att se den. 

 

19 april

Vårens bästa DVD-box


The Wire
är en av de bästa serierna någonsin. Den släpptes nyligen i en komplett dvd-box med alla 5 säsonger. Den handlar om polisen i Baltimore och deras kamp mot drogförsäljning och korruption. Varje serie har ett tydligt tema, exempelvis får man i andra säsongen främst följa Baltimores hamnarbetare och den femte och sista säsongen fokuserar på medias roll i samhällsutvecklingen. Och det är just det som The Wire gör så bra, den visar på hur allting hänger ihop – från cracklangarna i slummens gathörn ända intill borgmästarens kontor. Och allting däremellan. The Wire är en så gottsom fulländad tv-serie.

5 april

Sex på film


Den bästa sexscenen hittar man lite otippat i Nicolas Roegs suveräna skräckfilm Don’t Look Now från 1973 (svensk titel Rösten från andra sidan). Donald Sutherland och Julie Christie agerar i denna scen som är den mest intressant utförda sexscen jag känner till. Det är en väldigt subtilscen, och vad som gör den så speciell är att regissören Roeg varvarSutherlands och Christies fina sexscen med klipp på när de istället klär på sig och distanserat betraktar varandra. Det gör det hela väldigt vemodigt och vackert.

15 mars

Pappor

Min absoluta favoritpappa heter Peter Griffin och man hittar honom i den tecknade tv-serien Family Guy. Han skulle kunna karaktäriseras som den fullständigt vanvettiga pappan. Family Guy har funnits sedan 1999 och har kritiserats för att vara en kopia på Simpsons, men det stämmer inte alls. Medan Simpsons numera har stagnerat i såväl humor som samhällskritik bryter Family Guy ständigt ny mark och är i sina bästa stunder något av det roligaste jag någonsin sett. Och just pappa Peter Griffin är en figur saknar alla som helst spärrar – vad det än gäller – och det jag uppskattar allra mest med honom är att han ständigt blir maniskt uppslukad av olika saker och därmed tappar all form av förnuft. Det finns hela sju säsonger att köpa pådvd.

15 februari

Remakes


Rädsla urholkar själen
av Rainer Werner Fassbinder är en remake av Douglas Sirks All that heaven allows från 1955 (med Jane Wyman och Rock Hudson). I originalet är det en rik hemmafru som inleder en relation med trädgårdsmästaren vilket inte gillas av omgivningen. Fassbinder har i sin film ändrat det till en äldre tysk kvinna som blir tillsammans med en ung marockansk gästarbetare vilket skapar en massa problem på grund av omgivningens intolerans. Otroligt stark och vacker film och en av Fassbinders bästa.

1 februari

Dokumentärer

Werner Herzog är mest känd för sina vanliga icke-dokumentära filmer som Fitzcarraldo och Aguirre. Men Herzog har även gjort många bra dokumentärer som t ex Little Dieter Needs To Fly eller Min bäste ovän (som handlar om hans komplicerade förhållande till skådisen Klaus Kinski). I Grizzly Man får man följa Timothy Treadwell, en före detta alkoholist, som dedikerat sitt liv till Alaskas grizzlybjörnar. Under tretton års tid åkte Timothy på somrarna till Alaska för att bo med björnarna. Och samtidigt filmade han sig själv på sina resor och sina möten med de stora djuren.
Timothy började efterhand tycka att han själv blev en del av björnstammen och att de var hans vänner. Han tappade lite väl mycket av respekten för björnarna och en dag blev både han och hans flickvän uppätna av en av dem. Herzog har med hjälp av Timothys filmmaterial gjort en av den senare tidens absolut bästa dokumentärer, som på alla sätt och vis visar att verkligheten alltid överträffar dikten.

4 januari

Fest på film

Brakfesten (Marco Ferreri, 1973) Fyra medelålders och välbärgade män har tröttnat på livet och allt det har att erbjuda. Därför åker de till ett stort hus för att äta ihjäl sig. En slags kritik av konsumtionssamhället fylld av fisar, rapar och illamående. En skildring av det ultimata frosseriet och en fest man aldrig glömmer. Ingrid Bergman tyckte att Brakfesten var den värsta och mest vulgära film hon någonsin sett efter att den haft premiär i Cannes.

14 december

Jul på film

Charles Dickens klassiska julhistoria om den snåle och elake Uncle Scrooge som får besök av olika spöken som försöker lära honom att bli en bättre människa. Det har gjorts mängder av versioner från 1920 och framåt, såväl vanliga spelfilmer, som tv-filmer, tecknade Disneyversioner och en version med Mupparna.

Min favoritversion är från 1970 och heter Scrooge - en spökhistoria. Albert Finney spelar Scrooge och Sir Alec Guinness spelar Jacob Marley (det första spöket och Scrooges tidigare arbetskamrat). Den har exakt rätt stämning, och är det någon film som fångar julens budskap utan att bli fånig så är det denna film.

7 december

Vampyrer på film

Blood for Dracula av Paul Morrissey från 1974 (den kallas även för Andy Warhols Dracula eftersom Warhol var med och producerade den). Här spelas Greve Dracula av den fantastiske skådespelaren Udo Kier.
Dracula är tvungen att få tag i jungfrublod för att inte dö. Han blir svagare och svagare och blir till sist inbjuden till en herrgård där det finns tre kvinnor som föräldrarna vill gifta bort. Alla kvinnorna bedyrar att de är oskulder, men efter att ha smakat deras blod kräks han upp allt och blir ännu svagare. Allt går fel för stackars Dracula och han får även en fiende i den kommunistiske hantverkaren Balato som jobbar på herrgården. Udo Kier gör en väldigt tragikomisk och neurotisk version av Dracula och filmen urartar till ett slags Monty Python-blodbad i slutet. Man kan även hålla utkik efter Roman Polanski som gör en liten roll i början.

16 november

Städer på film

I danska Pusher (1996) får man en god inblick i Köpenhamns undre värld med knarkdealar som går fel och jugoslavisk maffia som inte är att leka med. Den är så intensiv att jag sitter helt svettig och med hjärtklappning varje gång jag ser den. Skåde- spelarna är alla i absolut toppklass, in i minsta biroll, och alla miljöer är så klockrena att jag blir helt matt av beundran inför den här filmen. Och framförallt blir Köpenhamn sig aldrig mer likt. Pusher är så långt ifrån pölse, Ströget och dejliga danskar som du kan komma.

26 september

Om ungdomar på film

En av världens bästa ungdomsfilmer är John Hughes klassiker Breakfast Club. Ett sorts kammarspel som till stor del utspelar sig i ett rum. Filmen handlar om fem high school- elever som får kvarsittning en lördag. Och det är sportfånen, värstingen, snyggingen, nörden och konstiga tjejen som ska samsas i en sal. Och det är ett sådant suveränt upplägg för att ta upp alla livets stora frågor, ingen kan sticka därifrån när det börjar brännas utan alla måste härda ut och möta sina demoner. Filmen visar hur fördomar krossas, hur man skapar vänskap och borde vara ett måste i skolundervisningen. Det blir heller inte sämre av att titellåten är Simple Minds fantastiska ” Dont you forget about me”.

28 september

Om galenskap på film

Repulsion (1965) av Roman Polanski – lysande och skräck- injagande skildring av en kraftig psykos. Catherine Deneuve spelar en ung kvinna som lider av ångest över att bli vuxen och alla krav det innebär. En stor del handlar också om rädsla för relationer till det motsatta könet. För Deneuve tar det sig uttryck i bland annat paranoia och hallucinationer. Det finns några klassiska scener med väggar som spricker och armar som kommer ut ur väggarna och försöker ta tag i henne.

21 september

Varning: bra skådis i usel film

Praktexemplet på en bra skådespelare som gjort dålig film är Rutger Hauer. Han anses vara en småsunkig b-actionskådis, men från början var han en väldigt bra skådespelare som slog igenom i Holland på 70-talet i Paul Verhoevens Turkisk konfekt och Soldier of Orange. Hauer flyttade strax därefter till Hollywood och i Blade Runner blev han något typecastad, men gjorde ändå en minnesvärd skådespelarinsats. Han fortsatte att bli typecastad som skurk, men var fortfarande bra i Liftaren. Sen gick det snabbt utför med filmer som Blind Fury där han spelar en blind Vietnamveteran som också är samuraj, och Wedlock där han sitter i ett futuristiskt fängelse med en sprängladdning runt halsen. Titta på Turkisk konfekt och därefter Blind Fury och ställ er frågan: Vad hände egentligen däremellan?


 

14 september

Om musikfilm

 

24 hour party people handlar om musikvågen från Manchester med början i 70-talet med band som Joy Division och Happy Mondays och vidare till ravekulturen på 90-talet. Man följer tv-programledaren Tony Wilson som startar den legendariska klubben La Hacienda och skivbolaget Factory records.Mycket välgjord skildring av intressant tidsperiod, självklart med massor av bra musik.

 

7 september

Om kläder på film

Dokumentärfilmarna Albert och David Maysles fick 1975 upp ögonen för två excentriska kvinnor (mamma och dotter), som bodde i ett 28-rums hus på Long Island utanför New York. Kvinnorna, Big Edie och Little Edie, var släktingar till Jackie Onassis och skapade skandal när en skvallertidning visade upp deras förfallna hus. Little Edie blev efter filmen en kultfigur och stilikon, tidningar som Harper’s Bazaar och Vogue gjorde stora uppslag inspirerade av hennes kläder och speciella stil (bl a sjalar, turbaner och klädesplagg som låg lager på lager). Artister som Madonna och Kylie Minogue har haft Little Edie som förebild och det spelas just nu in en spelfilm om Grey Gardens där Drew Barrymore gör rollen som Little Edie.

31 augusti

Om djur på film

I Jean-Jaques Annauds film Björnen får man följa en föräldralös björnunge som blir ”adopterad” av en stor grizzlyhanne. Vacker och gripande film, trots nästan total avsaknad av dialog. Innehåller också filmhistoriens enda leranimerade gestaltning av hur det kan se ut när en björn drömmer.

Missa inte heller Annauds fantastiska grottmänniskoepos Kampen om elden (Quest for fire). Den innehåller både mammutar och sabeltandade tigrar.

24 augusti

Om mödrar på film

Melodrammästaren Douglas Sirks Imitation of life 1959 innehåller två av filmhistoriens bästa mammaporträtt. Den framgångsrika vita mamman som väljer karriären före barnet och den svarta mamman som kämpar för att dottern ska acceptera sin bakgrund och strunta i det fördömande samhället. Innehåller filmhistoriens absolut mest gråtframkallande scen.

William Oudhuis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista