Alan Bennet: Drottningen vänder blad

5 oktober

Engelska kungahuset

Alan Bennet: Drottningen vänder blad


Engelska drottningen hamnar av en slump i en bokbuss och för att inte vara oartig lånar hon en bok. Detta är början till ett läsande som växer till besatthet och som förändrar hennes liv och personlighet. Till sist utgör hon ett hot mot statsskicket. Böcker kan vara farliga. Roligt. Intelligent.

Ett tips till:

Sue Townsend: ”Drottningen och jag.”
Översättning: Carl G och Lilian Fredriksson.

Detta är också en bok som använder kungahuset för att beskriva en verklighet eller problematik i absurd form. Här har det just blivit republik i England och kungafamiljen får omedelbart packa ihop och flytta från Buckingham Palace till ett förfallet radhusområde.Och där får de smaka på det liv som ”vanliga människor” har. Det är socialhjälp, arbetslöshet, köer till försäkringskassan och vårdcentralen, maktlöshet och fattigdom.

Man kan säga att de tar det på olika sätt. Även här är drottningen stoisk, vänlig och kapabel, så som hon blivit uppfostrad till att vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista