Xiaolu Guo: Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande

2 november

Xiaolu Guo: Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande (översättning: Ulla Danielsson)


Det här är en dagbok från ett år i London då huvudpersonen Zhuang kämpar med kulturen i det ”fria väst” och det engelska språket. Hon kommer från den kinesiska landsbygden, har visum för ett år och ska nu lära sig perfekt engelska för att kunna resa tillbaka till Kina och bli en tillgång på föräldrarnas skofabrik.

I London är hon ensam, rädd och bortkommen och ordboken blir hennes livlina. När året är till ända och hennes visum har gått ut är hon inte lika bortkommen och rädd; sorgsen över att lämna mannen hon älskar men inte förstår sig på men samtidigt insiktsfull och modig.

Xialou Guo pekar på alla kulturkrockar som är vardagsmat för Zhuang, alla konstigheter i den västerländska kulturen som är svåra att förstå. Det är svårt att kommunicera. Språk är så mycket mer än ord och grammatik, det är en hel kultur bakom det vi säger och skriver:religion, filosofi, historia, ja själva själen. Och ibland känns det som om den vida klyftan faktiskt också finns mellan könen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".