Fay Weldon: En hondjävuls liv och lustar

18 januari

Om hämnd

Fay Weldon: En hondjävuls liv och lustar

Det är är en svart komedi om maktobalansen mellan män och kvinnor. Och om en raffinerad, utstuderad hämnd, som tippar vågskålen åt kvinnornas håll. Här är det inte fråga om jämlikhet utan om vem som har makt.

Huvudpersonen Ruth är en tvåbarnsmamma i en radhusförort. Hon är också lång, stor och bred, klumpig. Hennes attraktionsvärde som kvinna är m a o lågt.

Det tycker också hennes man Bobbo, som överger henne och barnen för en framgångsrik författarinna av romantiska och förljugna kärleksromaner, och som har storlek Small och en ljuv sensuell röst.

Ruth blir över. Utan jobb (”alla kan hitta ett arbete om man vill”), utan pengar, men med ett blödande hjärta. Och det där hon bestämmer sig för att hämnas och förverkliga en plan som tar åratal av hennes liv, hårt arbete, intelligens och kroppslig smärta.

Men till sist är det hon som har makten över både exmaken och hans älskarinna. Hon kan behandla dem lika illa som de behandlade henne.

Det är roligt (!), det är svart och det är ganska obönhörligt kritiskt avslöjande för Weldon låter Ruth hamna på alla de ställen i samhället som hon vill ge en rejäl känga. Inte bara enskilda bortskämda kallhjärtade män utan hela samhällets patriarkala stöttepelare. Åldringsvård, Rättsväsendet, Sociala myndigheter, Mentalsjukhus, Banker och till sist den perversa plastikkirurgien som gör vad som helst för pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".