Bönbok för en vän

Joan Didion: Bönbok för en vän

8 mars

Om författaren Joan Didion

Joan Didion: Bönbok för en vän.  Översättning: Kerstin Danielsson.


Joan Didion blev allmänt bekant för några år sen då hennes ”sorgebok” Ett år av magiskt tänkande kom ut. Den skrevs efter det att hennes man och arbetskamrat, sedan 40 år, John Gregory Dunne hastigt och oväntat avled i en hjärtattack.

Men Didion, född 34, var redan en känd och produktiv skribent av både romaner,essäer och samhällsanalyserande journalistik.” Bönbok för en vän” (i original ”A Book of Common Prayer) kom ut redan 1977 och är nyöversatt i år. Trots det känns den förvånansvärt aktuell och modern; inte bara i språket och formen utan också i själva attityden. Romanen bygger på en fråga,eller kanske snarare gåta. Vem är Charlotte Douglas? Och varför har hon hamnat påBoca Grande, en liten bananrepublik i centralamerika med regelbundna statskupper och en förmögen familj vars män alternerar på makten. Den som undrar är Grace Strasser Mendana, familjens äldsta och änka efter landets rikasteman, en gång antropolog, numera amatörkemist och döende i cancer.

Och gåtan får väl aldrig riktigt något svar.Charlotte är en undanglidande person,fylld av plötsliga minnen, sanna eller ej och lika fylld av självbedrägeri och livslögn.Kanske hennes enda möjlighet att överleva en dotter som grips som potentiell terrorist och som helt förskjutit sin överklassmor och en annan dotter som dör som spädbarn tjugo år senare, när Charlotte är på en oplanerad resa från flygplats till flygplats.

Vill man få smakprov på Didions sakprosa ska man läsa boken ”Att lära sig själv att leva”. Den är utgiven och sammanställd av Jan Gradvall och innehåller prov på Didions journalistik och essäistik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".