P D James: Patienten och Elizabeth George: Stråk av rött

22 mars

Tips om deckare

P D James: Patienten och Elizabeth George: Stråk av rött


Tipsaren har haft en lugn vecka och vilat ut i soffhörnet med tjocka engelska deckare. En liten ”bonus” efter hårt arbete med ett tevemanus. Och då blev det PD James och Elizabeth George och Ruth Rendell och hennes alterego Barbara Vine.

P D James ”Patienten” Översättning: Ulla Danielsson.
Detta är en gammal god ”deckare” av en av de stora veteranerna i genren.Och som så ofta hos denna författarinna bryr man sig mindre om själva ”dådet” och dess förklaring som de mästerliga personporträtten och den intelligenta frågeställningen kring människans natur. Ond eller god? Och så får man sig en dos av Adam Dalgliesh, hennes reserverade och elegante polisofficer.

”Stråk av rött” av Elizabeth George, också den översatt av Ulla Danielsson och också den ny för i år. George som är amerikanska är fast förankrad iengelska miljöer när hon skriver, den hår gången i Cornwall. Hennes bok är en mastig sak på drygt femhundra sidor - jag slarvade över några om jag ska vara ärlig - och också här är själva mordet och dess upplösning betydligt ointressantare än miljön och karaktärerna runtomkring. Och också här finns en hjälte, Thomas Lyndley, hennes högadlige polis och hans sidekick Barbara Havers.

Ruth Rendells ”Portobello” och Barbara Vines ”The Birthday present” är inte översatta till svenska än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".