Doris Lessing: Om katter

24 maj

Katter

Doris Lessing: Om katter

Romaner, pjäser, självbiografi. Nobelpristagare. Och kattägare och kattskildrare. Lessing skriver osentimentalt och med stor respekt för detta självständiga djur, som inte låter sig tämjas. Hon har levt med katter sen barndomen på farmen i Rhodesia och det förefaller som att hon inte anser att ett hem utan katt är ett "riktigt" hem.
Hon häpnar över kattens skönhet, skrattar åt kattens självupptagenhet och koketteri och förundras över kattens inte alltid självklara kunskap om det biologiska arvet. Har man egen katt så känner man igen alltihopa och lär sig samtidigt.

Och vill man så kan man fortsätta till en annan nobelpristagare, den polska lyrikern Wislawa Szymborska. I samlingen Dikter från 1945 - 2002 finns också en dikt som heter Katt i tom våning och den är underbar. Den säger allt om sorg och saknad och den säger allt om katten.

Wislawa Szymborska: Dikter från 1945 - 2002 Översättning Anders Bodegård

Och så omigen

Tove Jansson: Sommarboken

Spana in kapitlet "Katten" men läs hela!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista