Ernst Brunner: Hornsgatan

30 augusti

Nyutkommet

Ernst Brunner: Hornsgatan

Det är rötmånad, sensommarhetta, stank och avgaser och hotande moln över Söder i Stockholm. Och här lever några smågalna, excentriska - och godhjärtade - människor i en tid som de upplever som den sista.

Det är den storsupande målaren Dressler, hans f d fru Katja, en gång firad bluesartist, numera tung missbrukare och hemlös. Det är tatueraren Hårde Harry som skulle kunna jobba dygnet runt med alla som vill pierca sig överallt på kroppen och pryda varje ledig hudbit med monster. Och Gustav Gustavo, som är arkeolog och som vet vad som döljer sig under stadsdelen, alla gångar och hemliga rum. Normalast är Ingrid, som förlorat sin familj i tsunamin och som nu långsamt läker i en försiktig kärleksrelation.

Brunner berättar om sina karaktärer på en prosa som tar andan av läsaren. Den är vital, energisk, köttig och lyriskt spröd på samma gång. Och han berättar om en stadsdel från tidernas början, som brunnit och rivits och översvämmats och byggts upp på nytt generation efter generation. Det var just inte bättre förr. Och det inte bra nu heller. Han riktar frän - och ibland lite småsur - kritik mot den samtida civilisationen: bilismens vanvett, klimatförstöringen, dekadensen, våldet, likgiltigheten, skönhetskirurgiens tvivelaktiga triumf över naturen.... helt enkelt det faktum att allt förmodligen håller på att gå åt helvete.

Underhållande, sprängfyllt av kunskap, komiskt. Vitalare undergångsskildring var det längesen man läste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".