1 av 3
2 av 3
3 av 3

Fredrik Sjöberg: "Flugfällan" " Flyktkonsten" samt "Russinkungen"

18 oktober

Fredrik Sjöberg: "Flugfällan" " Flyktkonsten" samt "Russinkungen"
Bokförlaget Nya Doxa.

Den här veckan har jag gjort en ny bokbekantskap, som fyller mig med stor glädje. Författaren heter Fredrik Sjöberg, han är biolog, entomolog och hängiven samlare av blomflugor och udda personligheter.

I tre böcker berättar han om tre olika livsöden, om tre besatta män och deras livsöden. Han ger sig helt enkelt ut på spaning, i arkiv och antikvariat, hos sentida släktingar,och på resor runt om i världen. Det är oavbrutet spännande med alla dessa ledtrådar och villospår, vilket också präglar själva berättandet.

Sjöberg stannar gärna upp en stund, fångar en blomfluga, artbestämmer den och gör en självbiografisk utvikning innan han fortsätter till sin egen expedition. Han har ett stort förråd av berättelser, där också hans eget liv ingår och han blandar så skickligt att man ibland undrar om karlen fabulerar.

Men det som känns som ett gungfly är fast mark; efter en stund på Wikipedia så vet man att "allt" är sant. Det är verkligheten som är helt otrolig.

"Flugfällan"
Nya Doxa 2004, finns enbart som pocket.

Det är svårt att genrebestämma Flugfällan. Är det fakta, essä eller biografi? Flugfällan är skriven av en biolog som också är litteraturkritiker. Man får stifta bekantskap med en numera bortglömd naturforskare och hans jättelika flugfälla och ta del av betraktelser över tillvaron på öar och samlandets psykologi.

"Flyktkonsten"
Nya Doxa 2006, finns som pocket.

"Russinkungen"
Nya Doxa 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".