Glaskupan av Sylvia Plath

Forum, 1999

Det här är en klassiker i  genren "Unga kvinnor och psykisk sjukdom". Den kom ut i original redan 1963 (samma år som den 31-åriga Plath begick självmord) och då under pseudonym.

Det är en jagroman om den unga Ester Greenwood som kommer till New York som praktikant på en damtidning. Hon har vunnit platsen tillsammans med tio andra unga studenter och nu börjar en virvel av journalistiska prövningar, luncher, nattklubbar, män och starka drinkar. Framtidsplanerna kryllar i hennes hjärna tills hon dimper ner hemma hos mamma och konstaterar att en lång sysslolös sommar ligger framför henne. Och att alla förväntningar hon har hela tiden begränsas av det faktum att hon är kvinna. Då som nu.

Hon drabbas av depression, slutar äta, kan inte sova och blir besatt av att ta livet av sig och det slutar med en riktigt obehaglig psykiater som ger henne en elchock och skickar hem henne i ett sämre skick.

Till sist kommer hon tack vare en mecenat till ett privat sjukhus – via en förfärlig anstalt för dem som inte har sjukförsäkring – och där kommer hon långsamt tillbaka till livet.

Det här låter ju förfärligt sorgligt, men faktum är att denna skarpsynta roman är full av charm och självironi; som amatörpsykolog skulle jag säga att den är skriven av någon som fått både insikt och distans, och någon som förlåter och överser med sitt unga alter ego.
En roman om kvinnoblivande som måste läsas av varje ny generation!

Carin tipsar också om ...

"Den dagen min dotter blev galen": Michael Greenberg.
Månpocket 2009

En berättelse ur verkligheten om 15-åriga Sally som plötsligt och utan förvarning drabbas av en manisk psykos och om den skräck och förvirring som samtidigt drabbar hennes familj.

Vad gör man? Vem vänder man sig till? Var ligger psykakuten och är det verkligen dit hon ska, räcker det inte med kärlek och lite mat och sömn? Det gör det inte. Sally tvångsomhändertas och sövs ner med tung psykofarmaka för att dämpa den mani som håller på att ta livet av henne. Och hon har en lång väg tillbaka till ett normalt liv i familjen och skolan.

Och vid hennes sida står inte minst en orolig, tafatt, kärleksfull pappa som gör allt han kan för att stödja henne. Som så ofta är det ingen särskilt positiv bild av psykvården som kommer fram och tyvärr blir det bakslag på bakslag för Sally under åren framöver.

Nyttig bok för alla som tycker att man ska ta sig i kragen! Det är svårare än så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista