Övervintring av Kate Moses

(i översättning av Rebecca Alsberg. Originalet heter "Wintering")
Natur och Kultur

En roman om Sylvia Plath och den sista tiden i hennes liv före självmordet 1963. Plath har flyttat från det älskade huset på landet där hon och maken Ted Hughes skulle leva och arbeta tillsammans som två jämlika poeter.

Drömmen är krossad sedan Hughes lämnat henne för en annan kvinna och nu har hon flyttat in i en liten lägenhet i London. Det är en rekordkall vinter, vattenrören fryser, det är köer till att få en telefon installerad och hon är totalt ensam och utlämnad med två små barn, Frieda som just lärt sig gå och Nicholas som just är avvand.
Det är en tragisk historia. Men mitt i eländet av sorg, praktiska problem och sömnlöshet skriver hon en svit av stora dikter.
Moses bygger sin roman på alla de biografier som kommit under åren, på dagböcker och brev.  Boken har en lång källhänvisning som appendix för den som vill läsa mer. I övrigt bygger den på någon sorts psykologisk empati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".