"Anna och jag har umgåtts i direktsändning tidigare"

Carin Ahlqvist försöker vara avspänd och personlig i sitt Frukostklubbande, samtidigt som hon är medveten om att många, många tusen lyssnar.

Hon har inte för vana att skämmas, däremot ogillar hon när hon blir för flamsig och ofokuserad.

Namn: Carin Ahlqvist
Ålder: 43 år
Familj: Man och fyra barn
Sysselsättning: Journalist, just nu på SVT:s Debatt.
Uppgift i Mannheimer & Tengby: Frukostklubbare.

Vad tänkte du när Anna och Tomas bad dig vara med i programmet?
- Kul! Anna och jag har jag umgåtts i direktsändning tidigare, för drygt tio år sedan i Bossanova i P3, så det var på tiden att vi fick träffas igen.

Hur känns det minuten innan Frukostklubben drar igång?
- Jag försöker sätta mig så rak i ryggen som möjligt, samtidigt som jag sjunker ner i fåtöljen. Det är ju ett väldigt avspänt och chosefritt program och det måste både kännas och höras, samtidigt vet jag ju att det är många, många tusen som lyssnar.... Man kan säga att jag känner ett laddat lugn.

Hur förbereder du dig?
- Jag kliver upp klockan halv sju på morgonen, sätter mig och skriver och tänker i två timmar. Sen en snabbdusch och en hastig frukost. Prick 09.00 sätter jag mig i bilen och kör till radiohuset. 09.26 parkerar jag och 09.30 sitter jag i den svarta snurrfåtöljen i studion.

När har du blivit full i skratt?
- Jag är nästan alltid lite full i skratt, många av samtalsämnena vi ägnar oss åt är ju ganska dråpliga. Men grejen med det här programmet är ju att man inte bara behöver vara full i skratt, det är ju fritt fram att lägga av ett asgarv om man skulle vilja.

Det var en miss när...
- Jag irrade in mig i ett långt och opersonligt resonemang om den könsstereotypa semestern. Just i detta ämne fanns det väldigt många ömma tår runt omkring mig. Det var inte helt lätt att berätta om sommarveckorna i släktens sommarstuga, utan att trampa fel. Därför blev det helt poänglöst och torrt.

När har du skämts?
- Jag skäms ganska sällan men ibland tycker jag att jag blir för flamsig och ofokuserad och det gillar jag inte, men skäms gör jag inte direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".