14 mars 2010

Kioskvridning 140 grader av Peter Törnqvist

Norstedts: 2010

Att läsa Törnqvist är att bli språkberusad. Det är något som händer när en författare överger "slipssvenskan" och går över till en dialekt. Plötsligt förskjuts perspektiven, allting blir tydligare, starkare och kanske mustigare.

Men ser och hör lite bättre helt enkelt. Man får skärpa sig. Och kanske ska man vara född i gränstrakter för att riktigt förstå varje ord och känna satsmelodiens sträva i halsen.

Det är en hjärtskärande berättelse om några tonåringar på 70-talet. De sommarjobbar på torvmossen, cyklar på grusvägarna, simmar i insjön, dricker öl och funderar över livets mening, vadan och varthän. Och alltihopa gör de på småländska.

Det tar tid att läsa den här boken. Jag som är en snabbläsare sög på vartenda ord i ren och skär språklycka. Det kommer säkert att finnas några som inte gillar det här alls och som kanske inte ens förstår det här "ordkonstverket". Ge det en chans. Ha tålamod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista