10 oktober

Jorden de ärvde av Björn af Kleen

Svante Weyler Bokförlag, 2009, Månpocket 2010

En spännande och ganska upprörande bok om den svenska adelns kvardröjande privilegier in i ett förhållandevis jämställt och demokratiskt samhälle. Här får man veta sådant som man inte hade en aning om. Till exempel att söder om Dalälven äger adeln 400 000 hektar jord, vilket är mer mark än hela Gotland. Man får också veta varför.

En blandning av uråldrig testamentsordning ( Sverige är ett av de få länder i Europa som har kvar fideikommissen där egendomen går till äldste sonen och där kvinnorna överhuvudtaget inte existerar som arvtagare) en avskaffad arvsskatt, en avskaffad gåvoskatt och inte minst en avskaffad förmögenhetsskatt i kombination med rejäla EU-miljoner i bidrag.

Björn af Kleen ger massor av fakta, historiska och dagsfärska, han beskriver slott och marker med båda förundran och beundran och sist men inte minst får vi några intressanta och avslöjande porträtt av de människor som vi vanliga dödliga läser om i Svensk Damtidning och Gods och Gårdar och ser på kungabröllop och nobelfester i tiaror och kraschaner.

Några av dem ser sig som moderna företagare, storbönder på industrialiserade jordbruk, några ser sig som förvaltare av kulturarv och traditioner. Det är inte många som är pigga på att demokratisera arvsrätten till att också gälla döttrar. Där går till och med monarkien i spetsen. Å andra sidan vete sjutton om den tillhör högadeln!

Han skriver så roligt och tydligt och det är verkligen en vitamininjektion att läsa, hemskt rolig och underhållande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".