1 av 2
2 av 2
Torgny Lindgren. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix
31 oktober

Om Lindgrens egna minnen

Torgny Lindgren: "Minnen"
Norstedts 2010

Torgny Lindgrens bok är som allt Lindgren skriver: Besk, kärv, rolig och rörande.

Alla författare av rang får nog vid en viss ålder frågan från förläggaren om de inte borde överväga att skriva sina minnen. De flesta gör det nog så småningom. Torgny Lindgren vägrar eftersom han inte har några minnen. Han har inbillningar, säger han, och dem har han försörjt sig på i hela sitt liv. Att plötsligt kalla dem för minnen vore pinsamt, tilläger han blygsamt.

Men han skriver en bok och han kallar den "Minnen" och den är som allt Lindgren skriver: Besk, kärv, rolig och rörande. Han berättar om sin morfar, en patriark utan like, han berättar om sin mor både som barn och som döende, han berättar om Thomas Manns begravning, om när han själv blev friskförklarad från tuberkulosen ena dagen och sjukförklarad nästa, om när han barmhärtighetsdödade en av sina trogna hundar med krossad Rohypnol i en murkelpate.

Och alla dessa "minnen" är viktiga för honom även om han inte hittar något som helst sammanhang i sitt liv. Och läsaren njuter av anekdoter och historier om märkliga människor lika mycket som av författarens tankar kring diktning och sanning. Boken är tunn för att vara minnen från en sjuttioåring men den är stinn av bilder, tankar och människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".