Alexandra Coelho Ahndoril. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
28 november

Om utsatthet och eländig fattigdom

Alexandra Coelho Ahndoril: "Mäster"
Bonnier Pocket 2009

En roman om skräddaren och framförallt agitatorn August Palm och hans utveckling från en eländig barndom till politisk aktivitet. Det är en gripande berättelse om utsatthet och eländig fattigdom med en mor på fattighuset, syskon utackorderade till lägst bjudande och själv utnyttjad och misshandlad lärling hos en skånsk skräddarmästare.

Som tonåring ger sig Palm ut på gesällvandring och möter plötsligt nya politiska ideer om sammanslutning, organisering och krav på allmän rösträtt. Han prövar sin röst, rätar på sin krumma rygg, tar käppen i handen och står så rakt han kan på sitt misshandlade ben och talar till "folket".

De är inte många som lyssnar i början, men fler och fler uppmärksammar honom och de nya tankar han predikar. Han arresteras och misshandlas.

Livet för både honom själv och hans familj blir ett liv i skräck. Och framförallt hustrun undrar om det farofyllda livet för de båda och de fem barnen verkligen är värt priset. Hon längtar till ett "vanligt" liv, oengagerat och avskilt och framför allt tryggt. Hon inser att hon är svag i tron. Och i denna vacklan mellan övertygelse och tvivel lever hela romanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".