Åsa Moberg. Foto: Bo Carsing/Scanpix.

Boktipset: Självbekännelsebok med sjuttiotalsfeeling

"Man pratar och man pratar"
4:04 min

Carin Mannheimer tipsar om en självbekännelsebok som legat i malpåse sedan sjuttiotalet, då den skrevs av Åsa Moberg. De flesta karaktärerna är baserade på riktiga, mer eller mindre offentliga personer i sjuttiotalets Sverige. Det som gör intryck är framförallt tidsandan, som genomsyrar hela boken. Huvudpersonerna pratar och pratar, och det är allvarligt - på gränsen till förnumstigt.

Åsa Moberg: Kärleken i Julia Anderssons liv

(Natur och kultur 2011)

Den här romanen skrevs på 70-talet och kom ut först i år. Det är en så kallad bekännelseroman från Mobergs liv men trots att alla personer är försedda med förklädnader så har hon inte vela publicera den förrän nu när i stort sett alla utom författaren är döda.

Och ändå handlar den bara om en kort kärlekshistoria, en bagatellartad otrohet på det 70-tal som enligt legenden var närmast programmatiskt sexuellt frigjort. Men Julia Andersson, alias Moberg, resonerar allvarligt och smått förnumstigt boken igenom kring frågor om frihet,samhörighet och moral.

Ett tidsdokument så gott som något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".