DVD-Saras tre filmer om hämnd

30 min

I Gökboet tar Jack Nicholson upp kampen mot Nurse Ratched. Den är en av tre filmer med hämnd-tema som DVD-Sara tipsar om. Har du något bra tips att bidra med?

DVD-Saras topp tre på filmer med hämndtema:

1. Vanlig hederlig försmådd kvinna-hämnd: Farlig förbindelse. Vanlig hederlig försmådd kvinna-hämnd. Det är svårt att inte nämna denna klassiska hämndfilm när vi har det här temat. Michael Douglas har en affär med Glenn Close trots att han är gift och har barn. Det börjar bra men barkar käpprätt. Även om kvinnobilden i denna film är aningen unken så är det ett manligt skräckscenario som successivt rullas upp. Glenn Close, den försmådda älskarinnan, blir skogstokig och går fullständig bärsakagång. Mer skräckfilm än kvinnoskildring med andra ord...

2. Smygande hämnd: Gökboet.  Hämnd kanske inte är det första man kommer att tänka på när man säger Gökboet men jag spårar ändå en gruvlig hämnd här. Jack Nicholson spelar småskurken som försöker slippa undan hårt jobb i fängelset genom att spela lite galen. Men det går inte riktigt som han planerat. Han skickas till mentalsjukhus för att hans tillstånd ska utvärderas. Här hamnar han bland dårfinkar och ängsliga typer som självmant gömmer sig från samhället i mentalsjukhusets hårt reglerade mikrokosmos, styrt av den smått skräckinjagande nurse Rached. Med henne inleder Nicholson en smärre duell som går ut på att se vem som kan kontrollera de intagna. Han gjuter nytt liv och mod i dem. Hon sliter bryskt ner dem i den hårda verkligheten igen. Och så håller det på. Tills hämndens timme är slagen. Oavsett hämnden så är detta en riktigt bra film. En otroligt fängslande historia (baserad på en bok av Ken Kesey), otroligt finstämt regisserad med ett fantastiskt persongalleri. Se eller se om den!

 

3. Dinner Rush. Detta är en liten pärla som fått oförtjänt lite uppmärksamhet. Hela filmen handlar faktiskt om en rigoröst planerad och iscensatt hämnd som aldrig skymmer själva historien. Det handlar om en man (Danny Aiello från Mångalen) som driver en italiensk kvarterskrog ihop med sin partner och vän. De har även upplåtit stället för bookmaking. Filmen inleds med att de bestämt sig för att lägga ner vadslagningen och bara ägna sig åt att driva den numera framgångsrika restaurangen. Men det är inte alla som vill lämna dem ifred med de nya planerna. Allt är bäddat för vendettor. Detta kammarspel utspelar sig nästan uteslutande på restaurangen där sonen är kökschef med höga ambitioner och flera omnämnanden på tidningarnas matkolumner. Pappan verkar inte vilja lämna över ansvaret till sin son(som gärna skulle vilja bli delägare) och kökschefen är en inbiten spelmissbrukare med skulder hos restaurangägarens värsta fiender. Till råga på allt lyckas denna film vara en underbar matfilm. Här serveras mat på löpande band som får det att vattnas i munnen bara jag skriver om det.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista