Kevin och Björn Borg. En av dem har ett namn som funkar internationellt. Foton: Scanpix.

Alla dessa Kevin - men varför?

"Det finns typ 23 egenskaper till som krävs"
1:01 min

Varför säger folk att de väljer att namnge sina barn till Kevin därför att det ska "funka internationellt". Vad menar de egentligen?

Om de vill att deras barn ska bli Hollywoodkändis så räcker ju knappast ett engelskt namn:

Vad menar folk egentligen när de säger att de gav sitt barn namnet Kevin, Robin, William eller Emelie för att det ska "funka internationellt"? Här är Annas teorier:

1. Researgumentet. Barnet ska kunna resa överallt precis som han eller hon känner för. Men säg den person som inte kom i väg till Thailand, Kanarieöarna eller Mallorca därför att den hade fel namn. Anna känner en Kerstin som har varit på Kanarieöarna 20-30 gånger.

2. Globalargumentet. Namnet ska funka internationellt för att världen kommer smälta ihop mer och mer med tiden. Men då är väl inte Kevin och William de namn som funkar bäst? Snarare Wei eller Fatimeh - asiatiska eller arabiska namn!

3. Hollywoodargumentet. Föräldrarna vill att barnet ska kunna bli superkänd skådis, sportstjärna eller internationell politiker. MEN, ja här är ytterligare ett men: För att bli hollywoodkändis krävs det många andra egenskaper än ett anglosaxiskt namn. Dansa, sjunga, skådespela och så vidare. Och har man väl de grejerna så lär väl inte namnet sätta stopp. Se till exempel på Björn Borg, Mao Zedong, Björk, Dalai Lama och Birgit Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".