boktips

Medkännande om ett avslutat äktenskap

5:21 min

Gräl, gnat, svartsjuka och missunsamhet. Att skilja sig är ingen snabbfix till harmoni. I Anna och Mats bor inte här längre" berättar Helena von Zweigbergk om en skilsmässas fasor och faser.

Helena von Zweibergk: "Anna och Mats bor här inte längre"
(Norstedts 2011)

"Anna och Mats bor inte här längre" är en uppföljare till romanen " Ur vulkanens mun" som handlar om samma par på en helvetessemester i Italien med de två barnen Sebbe och Molly. Gnäll och gräl och irritation och ilska, det var lika obehagligt att läsa den som det var för romankaraktärerna att stå ut med varandra. Skilj er, tänkte man.

Och skiljt sig har de gjort, för i den här romanen står de med sitt dåliga äktenskap nerpackat i flyttkartonger och friheten i var sin ny lägenhet hägrar.

För de vuxna. För barnen blir det ett helt nytt liv med två varannanveckors-bostäder. Men det blir ingen snabbfix till harmoni och lugn; gräl och gnat och svartsjuka och missunnsamhet följer med in i separationen. Det dröjer hela det halvår de har på sig för att betänka sitt beslut innan de når ett slags klokhet och besinning och närmar sig den sakliga mognad som deras barn har tvingats skaffat sig.

Zweibergk berättar enkelt och medkännande om skilsmässans olika fasor och faser, en intelligent hjälpreda för alla oss som behöver få syn på oss själva.