Göran Rosenberg. Foto: Ola Torkelsson / Scanpix.
Mamma Carin om

Två böcker som svider i hjärtat

"Det är en fantastiskt fin bok"
5:43 min

Mamma Carin har läst  Elisabeth Åsbrinks "Och i Wienerwald står träden kvar" och Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz".

                                                                                                                                

Åsbrinks bok fick Augustpriset ifjor som bästa fackbok. Den bygger bl a på de brev som Otto Ullmans föräldrar skrev till sin son - ett om dagen - sedan han tillsammans med sextio andra barn sänds till Sverige 1939 för att undkomma nazisterna judeförföljelse.

De sista breven är daterade Theresienstadt augusti 1944. Om föräldrarna likviderades där eller senare i Auschwitz vet ingen.

Otto klarar sig i ett Sverige som är både inbjudande och ovänligt på samma gång.

Rosenberg har skrivit en starkt berörande berättelse om sina föräldrars väg till välfärden i Södertälje från gettot i Polen via Auschwitz där de räddades i sista stund.

Utan hemland att återvända till ska de nu bygga upp ett helt nytt liv, skapa en plats att vara trygga på. De får bra arbeten, de får en tvåa med kylskåp och rinnande vatten, de får en son som de ger ett ursvenskt förnamn och de blir svenska medborgare.

Trots detta blir David Rosenberg aldrig riktigt glad och det stora sveket kommer när han inte får gottgörelse från tyska staten. En depression som kostar honom livet tar över.

Göran Rosenberg har skrivit en vacker och berörande bok om hur traumatiseringen från dödslägren finns kvar långt efter att människan fått en plats att leva på. Tryggheten kanske betvivlas gång på gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista