Kronprinsessan Victoria

H. K. H. Kronprinsessan Victoria föddes den 14 juli 1977 på Karolinska sjukhuset i Solna. Hon döptes i Slottskyrkan några månader senare, den 27 september, till Victoria Ingrid Alice Désirée. Kronprinsessan bär titeln Hertiginna av Västergötland. Hon är Sveriges tronföljare och kommer att bli Sveriges första kvinnliga regent av ätten Bernadotte. Nu är hon och Daniel Westling förlovade och ett kungligt bröllop med pompa och ståt väntar.
Kronprinsessan Victoria i exklusiv intervu:

Kronprinsessan Victoria har genom åren fått höra mängder av superlativer om hur duktig, trevlig och charmig hon är. Snabbtänkt och alltid med ett stänk humor och en glimt i ögat.

I hela sitt ungdomliga och vuxna liv har hon förberett sig och utbildat sig för att en gång bli Sveriges monark och statschef.

Vid 12 års ålder utför Kronprinsessan Victoria ett av sina allra första uppdrag. Hon har blivit ombedd att inviga Skogens hus på Skansen i Stockholm och tackar ja på villkor att både hennes pappa och hela hennes klass från Ålstensskolan får följa med. Där planterar hon ett vårdträd.

I femtonårsåldern börjar hon följa med sina föräldrar på vissa uppdrag och arbetet som kronprinsessa blir mer påtagligt. Det blir alltmer tydligt vad livet som tronarvinge innebär.

Fredagen den 14 juli 1995 fyller kronprinsessan Victoria 18 år. Då blir hon myndig och samtidigt behörig att träda in som regent i kungens frånvaro.

Dagens inleds med en andaktsstund i Slottskyrkan och sedan hålls en högtidlig ceremoni i Rikssalen. Kungen håller då ett tal till sin dotter och kronprinsessan avger i ett tal sin trohetsed till kungen och riksdagen.


Victorias utbildning började egentligen i förskolan, Kyrkans förskola i Västerleds församling i Stockholm, där hon gick i två år innan det var dags att flytta över till lågstadiet i Smedslättskolan i Bromma 1984.

Mellanstadiet gick kronprinsessan Victoria i Ålstensskolan i Bromma och fortsatte sedan på natur- och samhällsvetenskapliga programmet i Enskilda Gymnasiet, Stockholm. Flera av skolkamraterna här blir kronprinsessans nära vänner för många år framöver.

Hon tog studenten 1996 med snittbetyget 4,8, vilket anses mycket bra med tanke på att hon har problem med dyslexi som medför svårigheter att läsa.

I intervjuboken Victoria, Victoria! av Alice Bah och Elisabeth Tarras-Wahlberg säger kronprinsessan.

– Javisst kände jag mig dum när alla kunde utom jag. Kunskapen om dyslexi var också bristfällig när jag började skolan och åren därefter. Det spelade liksom ingen roll att alla om och om igen sa åt mig att detta var något som jag inte kunde rå för. Varje dag efter skolan och på helger var det enda jag gjorde att arbeta för att kunna hålla samma tempo som de andra i klassen.

Kronprinsessan Victorias utbildningsprogram har handlat om studier, resor och praktiktillfällen med inblick i unika händelser.

Efter studenten vidtog studier i franska i Frankrike. Sedan följde praktik och studier i hur Sverige styrs och hur vår representativa demokrati fungerar. Det skedde med hjälp av ett skräddarsytt program i riksdagen och i regeringen.

Under våren 1998 flyttade kronprinsessan till USA för att läsa historia och statsvetenskap vid Yaleuniversitetet. Hon praktiserade vid Sveriges ambassad i Washington samt två perioder vid FN i New York. Studierna gällde konfliktlösning och fredsfrämjande verksamhet.

När kronprinsessan kom tillbaka till Sverige igen 2001 fortsatte hon med att studera Sveriges ordförandeskap i EU och mer om regeringens arbete.

Det är ungefär då som hennes syster prinsessan Madeleine rekommenderar henne att börja på gymmet Master Training och hon träffar Daniel Westling.

Samtidigt som kronprinsessan genomför flera officiella uppdrag lär hon sig mer om internationellt hjälparbete vid ett program hos biståndsorganet Sida och hon gör studiebesök i Uganda och Etiopien.

2003 blir kronprinsessan soldat. Hon genomgår en grundläggande soldatutbildning vid SWEDINT.

Samma år bekräftar hon i intervjuer att hon och Daniel Westling är tillsammans. De ses bland annat på en konsert med Rolling Stones. Daniel Westling är också med som pojkvän när kungaparet besöker en konsert i slottsruinen i Borgholm.

De närmaste åren är fyllda med utlandsresor, studier och officiella uppdrag. Som en röd tråd handlar studier och praktik om freds- och konfliktlösning i teori och praktik, vilket kulminerar i UD:s diplomatutbildning som behandlar svensk utrikes- och säkerhetspolitik, samarbetet med andra länder och internationella organ.

Det har skrivits spaltmil om kronprinsessan Victoria i kvälls- och veckotidningarna under årens lopp.
Kronprinsessan beskrivs som duktig på att vara officiell representant. Att klara av sin officiella roll samtidigt som hon är ärligt nyfiken, engagerad och spontan. Hon sägs vara snäll och kul och visar en personlig närvaro och har lätt att få bra kontakt med alla hon träffar.

När hon var yngre hade Victoria en stark prestationsångest över att inte kunna leva upp till alla krav och förväntningar hon kände ställdes på henne.

– Min plikt som kronprinsessa känns så viktig att jag aldrig, aldrig skulle ge upp den. Jag tänker arbeta för att få ihop livet. Jag vill och tänker göra mitt yttersta för Sverige.

De här orden av kronprinsessan Victoria är centrala i historien om hennes liv. De formuleras i boken Victoria, Victoria! och handlar om det noga övervägda beslut hon fattade efter den kris hon gick igenom efter studietiden i Frankrike 1997.

Dyslexin och vissa tidningars skvaller om olika pojkvänner kan ha haft en viss betydelse för att hon fick ätstörningar och mådde dåligt. Hon flyttade till USA för att studera och få behandling.

– Egentligen var det först där jag kände att jag faktiskt skulle kunna trivas med att vara kronprinsessa och inte behöva förtrycka delar av mig själv. Successivt försvann mycket av ångesten. Nu konkurrerar inte Victoria och kronprinsessan ut varandra längre, de fungerar tillsammans, berättar hon.

När intervjun gavs var Kronprinsessan trygg och harmonisk och hade gått ur krisen starkare. Boken trycktes år 2002, samma år som hon och Daniel Westling blev ett par.

Kronprinsessan är känd för att älska naturen och ett aktivt friluftsliv. Påskloven med skidåkning i Jämtland och barndomens sommarsemestrar på Solliden på Öland tillhör hennes härligaste minnen.

Hon sägs inte gilla struntprat, fjäskande och rotande i hennes privatliv.

Till hennes intressen hör även måleri och teckning.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista