Statsvetare:

"Victorias val kommer att hjälpa henne"

Den kungliga förlovningen mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling följs med intresse också från Norge, där ju både kronprins Haakon och prinsessan Märtha Louise gift sig med gemene man. Norske statsvetaren Carl-Erik Grimstad tror att kronprinsessan Victoria har nytta av sitt val av make i sitt framtida liv som drottning.

– Victoria berättade att hon varit mycket i Ockelbo hos Daniels föräldrar, och jag tror att hon har blivit mottagen på ett sätt som är ganska vanligt medelklass svenskt, och det är klart att det har hon nytta av sitt liv som drottning, säger Carl-Erik Grimstad.

Ett modernt kungahus är tyngt av traditioner. Även om den formella makten krymper finns en stor informell makt, och de kungliga har förväntningar på att vara både folkliga och upphöjda. Men kungahusets legitimitet förlorar inte på att vanliga personer gifter in sig, enligt Carl-Erik Grimstad.

– Jag tror att det är en bra sätt att bygga legitimitet på. I dag är det ju ganska onaturligt att gifta sig med en prins eller en prinsessa från ett främmande land. Jag tror att de allra flesta uppfattar kungahuset som en nationalinstitution, och en nationalinstitution mår bara gott av att ha två personer som pratar samma språk, säger han.

Hedvig Skonhoft-Johannesen är sociolog och har studerat monarkin i Norge, hon menar det finns gränser för hur folkligt kungahuset kan vara

– Man ska inte se kronprinsen köpa allt för mycket frysen pizza på stormarknaden, det blir för nära. Det ska finnas en mytisk fiktion och en upphöjd distans till det kungliga, säger hon.

I Norge fanns först stor skepsis till kronprins Haakons val av Mette Marit till maka, men nu är cirka två tredjedelar av norska folket för kungahuset.

I Sverige har inget klandervärt uppdagats om Daniel Westlings bakgrund. Han har haft mer tid att förbereda sig för ett liv i kungahuset än vad Mette Marit hade.

– I Sverige gör man det mycket mer regisserat, detta kan svenskar bättre än norrmän, säger Carl-Erik Grimstad.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".