Inga gåvor till kungabröllop

Samtliga Hallands kommuner har valt att inte bidra med några gåvor till det kungliga bröllopet mellan Victoria och Daniel i sommar. Men om Region Halland gör det är ännu inte beslutat.
Sveriges Radio P4 Halland

Nej, det blir inga gåvor från Hallands kommuner till det kungliga bröllopet i sommar. Sveriges Radio Halland har ringt runt till samtliga kommuner och svaret blir detsamma.

"Varför skulle vi bidra till ett kungabröllop?" säger det folkpartistiska kommunalrådet Ulrika Landergren i Kungsbacka. Mari-Louise Wernersson, centerpartistisk kommunstyrelseordförande i Falkenberg, säger att från kommunen kommer lyckönskningar, men inte gåvor. I Hylte säger kommunrådet Lennart Ohlsson, centerpartist, att man vill ha en strikt hållning var pengarna går och inte heller i Halmstad och Laholm finns beslut eller planer på det.

I Varberg har inte frågan lyfts och Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Gösta Bergenheim menar att han inte heller kommer att ta upp frågan. "Vi kan hurra och applådera härifrån Varberg" säger han. Region Halland meddelar att det inte ännu diskuterats, men man kommer att ta upp frågan.

En förfrågan kom för några månader sen från Kungliga Hovstallarna och Ulriksdals slott till alla landets kommuner. Man erbjöd kommunerna att för 75 000 kronor få hyra 1,5 kvadratmeter jord vid Ulriksdals slott, som en hälsning till Victoria och Daniels bröllop. Men detta projekt bröt mot både likställighetsprincipen och kommunallagen och drogs tillbaka. Om alla kommuner deltagit i projektet hade hovet fått in 22 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".