Rojalistiska föreningen: "Inte oväntat"

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström har fattat ett gemensamt beslut om att gå skilda vägar, uppger Hovet i dag. För ordföranden i Rojalistiska Föreningen, Patrik Åkesson, kom beskedet inte överraskande.

– Inte helt oväntat kanske efter det mediedrev som har varit mot fästfolket de senaste veckorna. Det tragiska i det hela är väl egentligen att de inte i det privata har fått reda ur sina problem som de uppenbarligen har haft. Det är ju ändå en privat sfär som alla har rätt att ha. Nu är de offentliga personer och nu blir det så här, och jag kan bara beklaga att det har blivit så. Jag önskar naturligtvis prinsessan Madeleine och Jonas Bergström all lycka i framtiden. Jag tror också att det är ett förnuftigt beslut som de av allt att döma fattat gemensamt.

Det finns ju en allvarligare bakgrundshistoria här, men du väljer ändå att föra fram mediernas bevakning av händelsen?

– Den bakgrundshistorien handlar ju om hypotetiska saker som vi egentligen inte vet så mycket om. Det är en norsk flicka som uttalat sig för media för en summa pengar. Hur sanningshalten är vet vi inget om, det är bara spekulationer, säger Patrik Åkesson.

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström har enligt vad Hovet uppger: "Efter moget övervägande fattat ett gemensamt beslut att gå skilda vägar. De har kommit fram till att det bästa för dem är att de går vidare på var sitt håll."

Vidare skriver Hovet att prinsessan Madeleine och Jonas Bergström vädjar om att medierna visar dem respekt och hänsyn inför detta beslut. De behöver lugn och ro i denna svåra situation, heter det. Mediernas extrema bevakning underlättar inte situationen för dem, skriver Hovet på sin webbplats, och meddelar att inga fler uttalande kommer att ges i frågan. Prinsessan själv reste vid lunchtid i dag med flyg från Arlanda till New York. 

Det har under den senaste veckan spekulerats i att hon och fästmannen haft problem med sin relation. En påstådd otrohetsaffär har fångat mediernas intresse.

– Jag tror att alla sympatier kommer att gå till prinsessan Madeleine. Jag tror också att det stärker kungahuset.

Hur kan du veta det?

– Det kan jag naturligtvis inte veta, men jag tror det. Det positiva i det här det är ju att media att bevaka kungafamiljen i sitt dagliga arbete och verkligen berätta vad de gör. Att till exempel berätta om det arbete som prinsessan Madeleine gör i USA nu för Childhood Foundation. Det är naturligtvis inte lika intressant att skriva om, men jag hoppas det här blir vändningen, säger Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska Föreningen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista