26 april

Monarki - förlegat eller för Sverige i tiden?


Vi svenskar är allt mer negativt inställda till vårt statsskick.
Det visar en några dagar färsk undersökning utförd av SOM-institutet vid Göteborgs universitet - en trend som pågått sedan de började mäta vårt förtroende för kungahuset 1995. Samtidigt visar SIFO:s senaste siffror från februari i år att 76 % av svenskarna vill behålla monarkin.
Hur det än är med statistiken, undrar vi om du är en av dem som mjuknat i din inställning nu när det i juni nalkas vigsel mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling? Eller har du alltid varit stolt över vårt kungahus? Varför är det viktigt att behålla monarkin, tycker du? Och hur ska kungligheter vara och säga för att du ska kunna sova gott om natten?
I dag är det färre än 30 länder i världen som är en monarki. Vad säger det om hur modernt Sverige är? Är det självklart för dig att släcka ner TV:n och hålla dig så långt borta från bröllopsyran som möjligt? Vad är det med monarkin som är motbjudande? Är den helt enkelt förlegad?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista