Den eviga frågan: Ska vi ha monarki eller republik?


I samband med det kungliga bröllopet har SR Minnen samlat ihop radioprogram om monarkins vara eller inte vara. Är monarkin ett ovärderligt varumärke som förstärker en positiv bild av Sverige, eller är det ett föråldrat och förkastligt system där man kan ärva sin titel?


För eller emot monarki...


1963 debatterar ungdomar i programmet Träffpunkten. Ett 100-tal föreningsungdomar debatterar och får trycka på mentometerknappar för att säga sin mening.Så här lät en riksdagsdebatt om monarkin i mars 1969:

 

I programmet Öppen kanal 1975 var det telefonväkteri om det svenska statsskicket. Medverkade gjorde representanter för Republikanska klubben, Moderata och Socialdemokratiska ungdomsförbunden. Programledare: Birgitta Karlström och Ingvar Lundin.

 


1975 fördes en debatt i riksdagen om slopandet av prefixet "kunglig". Försökte socialdemokraterna i smyg göra republik av Sverige var frågan från de moderata riksdagsledarmöterna.Samma år gav dåvarande moderatledaren Gösta Bohman sin syn på monarkins roll i Sverige.


 
 


 I Kulturnytt special Därför var han republikan från 1985 handlar det om författen Vilhelm Mobergs starka engagemang i republikfrågan. Programledare är Stephen Farran Lee.

Här gör Moberg ett debattinlägg mot monarkin 1955, monarkisten Ivar Harrie svarar.
 

1995 debatteras den eviga frågan i programmet Klarspråk, 90-talets motsvarighet till dagens Ring P1:

I Tendens - kungahuset ja eller nej? från 2006 kommer monarkister och republikaner till tals. Presenterat av Christer Söderqvist.
... och andra debatter kring monarkin


I Journalen från 1964 kan man följa debatten i riksdagens andra kammare om kvinnlig tronföljd.

I Ekot från den 22 juli 1977 gör Thomas Hempel en tidningskrönika om kvinnlig tronföljd.
Vår grundade mening från 2004 tar upp mediehysterin kring den danske kronprinsens bröllop samma år. Danmarks Radio startade en speciell radiokanal - DR Royal, som sände i två veckor inför evenemanget. Och de danska public service TV-kanalerna svämmade över av hovsamt svassande. Här ställer man frågan: Blir det likadant i Sverige när kronprinsessan Victoria gifter sig? Hur fungerar bevakningen av det svenska kungahuset? 

En kvinnlig monark är född


Den 14 juli 1977 födde drottning Silvia ett flickebarn. Hon var 50 cm lång och vägde 3250 gram och var enligt dåvarande stasministern Torbjörn Fälldin, som var en av de första utomstående som fick se henne, ”mycket söt”. 
1980 blev Victoria kronprinsessa i och med den nya successionsordningen. Hon kommer därmed att bli Sveriges första kvinnliga regent inom ätten Bernadotte.

Drottningarna Kristina och Ulrika Eleonora regerade under en tid då kvinnor av Gud, naturen och lagen var underställda mannen, men ändå kom de att bli regenter. Hur gick det till och vilka fördomar kämpade de kvinnliga regenterna emot?
 
Programledaren Tobias Svanelid intervjuar idéhistorikern Karin Tegenborg i Programmet Kungen är en kvinna från 2003.Glimtar ur det svenska kungahusets historia


Vi vill se våran kung!
från 1979 är en krönika om kungamakt i vår tid och i tiden av undersåtarna Jörgen Cederberg och Stina Eidem.

Kungliga röster ur Sveriges Radios arkiv är en diger samling radioinspelningar från det svenska hovet med ljud från 1897 (!) och framåt. Presentatörer: Ulf Elfving, Lasse Johansson och Marika Rennerfeldt.


1976 gifte sig Carl XVI Gustaf med Silvia Sommerlath. Paret hade träffats under de olympiska spelen i München 1972.

 


I februari 2009 förlovade sig Victoria med Daniel Westling. Den 19 juni gifter de sig i Storkyrkan Stockholm.


Men från