19 juni

Bröllopsdagen

Klicka på bilden för att få allt om vigseln, kortegen, kommunikationer, släktträd med mera.

Vigseln mellan kronprisessan Victoria och herr Daniel Westling hålls i Storkyrkan kl 15.30. Efter det färdas brudparet med kortege genom Stockholm till kungaslupen Vasaorden som tar dem till bröllopsmiddagens på Kungliga slottet.

Musikaliskt ansvarig för akten i Storkyrkan är domkyrkoorganisten i Stockholms Domkyrkoförsamling, hovorganist Gustaf Sjökvist. Gästerna är i inbjudan ombedda att vara på plats i god tid.

Cirka 14. 45 kommer spelmän att börja spela samlings musik i vapenhuset och vid trappan vid huvudingången till kyrkan. Två av riksspelmännen är släktingar till Daniel Westling.

Vigseln förrättas av ärkebiskopen Anders Wejryd, som assisteras av överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark, domprosten i Stockholms domkyrkoförsamling Åke Bonnier och biskopen i Lund, Antje Jackelén.

Under vigselakten kommer Ett verk för kör, orkester och solist nyskrivet av  att framföras.

Efter vigseln blir det  genom Stockholms gator, därefter båtfärd med kungaslupen Vasaorden på Stockholms ström till slottet. Salut kommer att skjutas från Kastellholmen, örlogsbesök är på plats. Dessutom kommer kotegevägen att kantas av militärparader,  och ett antal musikkårer kommer att spela utmed vägen.

Bröllopsmiddagen hålls på kungliga slottet för särskilt inbjudna gäster.