Meny med Bröllopsmåltider

Engelske kungen fixade bröllopet

Gustav VI Adolf mötte den brittiska prinsessan Margareta av Connaught av en slump och en månad senare var de förlovade. De träffades i Egypten 1905. Den engelska kungen Edvard den VII och den svenska kungen Oscar den II låg bakom, men det blev inte riktigt som de båda kungarna tänkt sig.
Meny

De båda kungarna hade tänkt ut att prinsen skulle möta sin blivande brud på en studieresa i Kairo. Syftet var att hindra att Sverige lierade sig med tyskland. De båda kungarna hade sett ut en ung prinsessa vid namn Patricia, brorsbarn till den engelske kungen. Av ren slump fick Gustav Adolf i stället hennes syster Margareta till bordet och bara en månad senare deklarerade de båda sin förlovning till allas förvåning.

Efter fem månader i juni 1905 gifte de sig och det var den engelske kungen som ordnade bröllopet. Det ägde rum på världens äldsta slott Windsor Castle 1905 och inte mindre än 6 000 gäster bjöds på gardenparty dagen före bröllopet.
De serverades i guldkoppar och det var buffébord överallt. Några timmar senare var det dinéer, en tio rätters middag .

Bröllopsmiddagen den 15 juni var en åtta rätters måltid. Den inleddes med en consommé tillägnad den svenske kungen Oscar den II som på grund av unionsupplösningen med Norge inte kunde vara med på bröllopet. Efter det en fluffig lammsufflé, Lammkotletter, ärtfyllda kronärtskocksbottnar serverade med kall stekt vaktel, tryffelskivor och tillägnade familjen Bernadotte. Därefter en uppläggning av kallskuret kött Den femte rätten bestod av stekt portionskyckling med fransk sallad. Färsk sparris. Jordgubbskräm med skuren frukt i champagne och slutligen små bakverk.