Meny med bröllopsmåltider

Bröllop med kejsarens tillåtelse

När kronprins Gustaf, sedemera Gustaf V, och prinsessan Victoria av Baden gifte sig 1881 var det efter kejsar Vilhelm tillåtelse.

Kronprins Gustaf och Victoria av Baden firade sitt bröllop först i Tyskland sedan i Sverige.  I brudens hemstad Karlsruhe hölls galamiddagar, korteger, baler och operaföreställningar i fyra dagar. Därefter blev det minst lika många dagars i Stockholm.

Brudens morfar kejsar Vilhelm hade före det sagd nej till två andra kavaljerer som friat till Victoria. Men kronprins Gustaf av Sverige blev godkänd även om kejsaren tyckte an såg bortkommen ut.
Gustaf och Victoria hade mötts på ett annat bröllop och kronprinsen föll för den 18 åriga prinsessan. Han friade efter en vecka och förlovningen var klar veckar därpå.

Den 20 september 1881 stod bröllopet. Galamiddagen hölls dagen efter med en meny på 14 rätter. 

Två soppor inledde, lax, oxfilé, rapphöna, kokt kall hummer. Sjunde rätten var en sorbé Dame Blanche, Vita Damen, var särskilt avpassade för att frossandet skulle kunna fortsätta. Därefter fortsatte menyn med späckad fasan, stek med grönsallad, vaktel och blomkål i hollandaisesås. Till sist tre söta rätter, sockerkaka, mousse och småbakelser. 

I Stockholm blev det ännu fler galamiddagar och festligheter och Victoria överraskade alla med att ha lärt sig svenska.