1 av 4
Karl XI:s galleri på Stockholms slott under galamiddagen för årets nobelpristagare på torsdagen Foto Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 4
Galerie des Glaces, spegelgalleriet, i Versailles. Förebilden för Karl XI:s galleri på Stockholms slott. Foto: Francois Mori/Scanpix
3 av 4
Det var i Vita havet det dukades upp för bröllopslunch när kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia gifte sig den 19 juni 1976.Foto: Anders Wiklund/Scanpix
4 av 4
Flygbild över Gamla stan med Storkyrkan, Stockholms slott med Skeppsbron och riksdagshuset på Helgeandsholmen till höger. Foto Bertil Ericson/Scanpix

Fest på Stockholms slott

Baler, fester, fina middagar med ädla gäster-det hör till våra föreställningar om vad som pågår på kungliga slott.
Och visst festas det på Stockholms slott men till vardags är slottet en arbetsplats för drygt 200 anställda.

Men den 19 juni blir det i alla fall en riktigt rejäl fest på slottet - kronprinsessbröllop hör förvisso inte till vardagen. Kungligheter, honoratiores, släkt och vänner är inbjudna till bröllopsmiddag med dans.

– Det är inte så ofta dans på slottet. Sist var på kungens 60-årsdag. Riktig bal på klassiskt vis i balsalen Vita Havet har det inte varit sedan millennieskiftet, berättar Göran Alm, chef för Bernadottebiblioteket och anställd på det kungliga slottet i 36 år.

I vilka salar det nu ska dukas upp för bröllopsmiddagen och var dansen ska gå av stapeln är ännu inte officiellt. Tidningsuppgifter säger Rikssalen för middagen och dans i slottets balsal Vita Havet.

Men före bröllopsmiddag och dans hölls fyra lysningsmottagningar - också på Stockholms slott. Lysningen kungjordes av överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark i Slottskyrkan.

Ända sedan Magnus Ladulås tid på 1200-talet har det funnits en kyrka i slottet och ett eget prästerskap samt sedan 1600-talet en egen församling, hovförsamlingen. Den nuvarande slottskyrkans praktfulla inredning fullbordades i mitten av 1700-talet.

Över 600 rum
Slottet har 605 rum och kök i sju våningar. Festvåningen, där man kan förmoda att delar av bröllopsfirande kommer att ske, består av nio paradrum. I det nordvästra hörnet ligger konseljsalen som än i dag används för informationsmöten mellan kung och regering. Ursprungligen var det Gustav III:s matsal där medlemmar ur kungahuset satt till bords och åt medan gästerna fick se på. Festvåningens sista rum är slottets balsal, Vita havet.

Numera dansar man som sagt inte så ofta där men det var i Vita havet det dukades upp för bröllopslunch när kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia gifte sig den 19 juni 1976.

– Det var ett förmiddagsbröllop så dansade gjorde man någon eller ett par dagar före bröllopet på Drottningholms slott, berättar Alm.

Salen används ofta som sällskapsutrymme vid representationsmiddagar och när kungaparet hälsar årets Nobelpristagare till den traditionella middagen i Karl XI:s galleri.

Galleriet har slottet Versailles spegelgalleri som förebild. Varje fönster i salen har en spegel emot sig på andra sidan av rummet. Här finns också en imponerande takmålning som skildrar Karl XI:s krig i Skåne på 1670-talet och det är här de flesta representationsmiddagarna hålls.

Nattgäster
Trots de över 600 rummen brukar man som mest hysa in ett 30-tal gäster på slottet vid statsbesök.

– Det kan ibland bli fler, ibland färre beroende på gästernas preferenser, till exempel om de sover i samma rum eller föredrar att inte göra det, säger Alm.

I slottets gästvåning finns tre sovrum, ett om det gästande statsöverhuvudet vill sova tillsammans med make/maka, och två mindre om de föredrar att inte sova tillsammans.

– Men de flesta andra rum har ju en speciell funktion och man kan ju inte bara sätta in sängar, det måste ju finnas moderna bekvämligheter för gästerna också, förklarar Alm.

En gäst som Alm särskilt kommer ihåg var Zambias president Kenneth Kaunda som gästade slottet 1985.

– Han hade varit i Sverige en gång tidigare men ville den här gången se en vit vinter. Och det fick han med besked. Det var 30 grader kallt och massor av snö, berättar Alm.

Som tack för besöket reste sig Kaunda och hans stab upp på den stora galabanketten och sjöng afrikanska befrielsesånger. Ett okonventionellt grepp, berättar Alm.

Spöken
Utöver den officiella gästlistan kan kronprinsessparet kanske också räkna med att Stockholms slotts båda urinvånare tittar in. Som alla bättre slott håller sig Stockholms slott med ett par sådana. Vita frun är ett väl dokumenterat slottsspöke liksom Grå Gubben vars historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Sägnen säger att han fanns redan innan det nuvarande slottet byggdes. Han bor nämligen i ruinerna efter det gamla slottet Tre Kronor som brann 1697.

Maria Victorin/TT

Slottet en stor arbetsplats

I dag arbetar 210 anställda på Stockholms slott. Här finns drottning Silvias och kung Carl XVI Gustafs respektive kontor, hovstaterna och husgerådskammarens folk. Husgerådskammarens chef Carin Bergström säger om sin verksamhet:
-Vi har hand om allt löst på slotten. Numera finns elva kungliga slott inklusive Haga slott och mer än 250 000 föremål. (TT)

Om slottet

När det gamla slottet Tre Kronor, uppfört av Birger Jarl vid 1200-talets mitt, brunnit gick uppdraget att bygga ett nytt slott redan dagen efter branden den 7 maj 1697 till Nicodemus Tessin dy. Beställningen kom från änkedrottning Hedvig Eleonora.

Tessin utgick från den bevarade norra längan då han ritade det rätvinkliga slott i romersk barock som vi ser i dag. Efter hans död 1728 tog Carl Hårleman över som arkitekt. Arbetet med Stockholms slott sysselsatte honom under hela hans yrkesverksamma liv och slottet stod klart först 1754, året efter Hårlemans död.

Därefter har många förändringar gjorts i våningarna beroende på hur kungafamiljerna disponerat slottet.

Källa: Statens fastighetsverk (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".