Ett bi pollinerar en blomma. Foto: Klas Stolpe/Scanpix

Blommor, bin och dataprogram i gåva

En kryddträdgård, 100 000 bin och ett krypteringsprogram. Det är stor bredd på gåvorna till kronprinsessan Victoria och hennes Daniel - precis som när kungaparet gifte sig 1976.

Alltsedan lysningen den 30 maj har gåvor, både officiella och privata, strömmat in till Stockholms slott.

– Glädjen över all generositet står högt i tak, säger Carin Bergström, chef för husgerådskammaren, till TT.

Bowie och byttor
Det gjorde den också för 34 år sedan, då kung Carl Gustaf och drottning Silvia stod i begrepp att gifta sig. En bläddring genom gulnande tidningsklipp och gamla foton visar hur kungaparet leende betraktar en stor blå vagga dekorerad med guldkronor, ett högklassigt spritkök till båten, tomtar i keramik, en förgylld trana, en silvervagn för After Eight-choklad samt ett kit med citronkola och då hypermoderna kassettband med David Bowie och Pink Floyd. Vidare tar Silvia Sommerlath artigt emot otaliga tavlor, byttor, grytlappar, bonader, receptböcker och dockor. En påse bayersk jord och Rättviksdräkten ansågs också vara lämpliga för den blivande drottningen.

Då, liksom nu, gjordes en utställning med ett urval av gåvorna. Även nu är det husgerådskammaren som arrangerar den. Den öppnar i slutet av september i slottets spegelsal och ett angränsande rum.

– Det blir ett rum med de mer officiella gåvorna och ett med presenter från svenska folket, hemgjorda saker och sådant, säger Bergström.

– Tanken är att kronprinsessparet ska vara med och välja ut vad som visas upp.

Glatt gäng
De kommer sannolikt att ha en del att välja bland. De senaste veckorna har en hel massa gåvor överlämnats, dels vid de olika lysningsmottagningarna och dels till slottets post- och paketexpedition. Riksdagen och regeringen - och därmed svenska folket - gav en glasservis i 1 000 delar, Sveriges biodlare stack till med ett presentkort på 100 000 bin och tidningen Arbetarbladet gav en bild av ett gäng glada Ockelboinvånare fotograferade på torget i Daniel Westlings gamla hemstad. De unga tu har också fått morgonrockar, en kryddträdgård, linnelakan, lutfisk, äppelträd, kandelabrar, biljetter till Tom Tits i Södertälje och ett krypteringsprogram på usb-minne. Enligt hovet vill de dock helst ha en slant till sin bröllopsstiftelse som ska främja god hälsa och motverka utanförskap bland barn och ungdomar.

Tina Magnergård Bjers/TT

Bröllopsstiftelsen

Det är tradition att svenska kungligheter bildar stiftelser när de gifter sig, firar en jämn födelsedag eller liknande. Stiftelserna har allmännyttigt ändamål, ofta något som ligger den kungliga själv varmt om hjärtat.
Inför sitt bröllop har kronprinsessan Victoria och Daniel Westling startat Kronprinsessparets bröllopsstiftelse. Den ska främja god hälsa och motverka utanförskap bland barn och ungdomar i Sverige, både genom att ge bidrag och i egen regi driva frågor.
Några andra kungliga stiftelser: Prins Carl Gustafs stiftelse som bildades när kungen föddes 1946 och som fokuserar på ungas verksamhet. Kungaparets bröllopsfond, som stödjer utveckling inom sport för ungdom med funktionshinder. Drottning Silvias Jubileumsfond, som ger bidrag till forskning om barn och handikapp. H M Konungens 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö.
Källa: Hovet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".