1 av 5
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vinkar när de lämnar Storkyrkan i kortege efter vigseln med Slottet i bakgrunden. Foto: Stefan Jerrevång / Scanpix
2 av 5
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling på plats i den öppna vagnen när kortegen lämnar Storkyrkan. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
3 av 5
Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels kortege från Handelsbanken på Kungsträdgårdsgatan. Foto: Johan Engman / SCANPIX
4 av 5
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åker i hästdriven vagn i kortege på Kungsgatan efter vigseln i Stockholm på lördagen. Foto: Adam Ihse / SCANPIX
5 av 5
Arton JAS Gripen flygplan flyger i formation över Stockholm när kronprinsessan Victoria och prins Daniel åker slup från Djurgården till Slottet efter vigseln med Slottet i bakgrunden. Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX

Lyckad kortege genom staden för brudparet

21 skott skjuts i salut till kronprinsessan Victoria och prins Daniels ära.

Saluten skjuts från tre kanoner på Kastellholmen och en kanon ombord på HMS Visborg som ligger utanför samma ställe.

När kungaslupen passerar af Chapman flyger 18 Jas 39 Gripen över Stockholm i formation.

Fakta om kortegevägen

6400 personer kantar kortegevägen – militärer och 1200 personer från frivilligorganisationer. Kortegevägen är 6,8 km lång vilket är 2,4 kilometer längre än kortegevägen var då Kungen och Drottningen gifte sig 1976.

Kortegevägen har planerats på ett sådant sätt att det inte går att nå fram med en bil. Dett på grund av attentatet mot Hollands drottning Beatrix i fjol då en bil körde in i folkmassan och mejade ner ett femtontal personer, varav fem omkom av sina skador.

Den svenska polisen har besökt Holland för att få tips inför arrangemanget.

Över 2000 poliser finns på stan för att hålla koll på säkerheten. Även Säpo finns på plats för att garantera säkerheten inte bara för den svenska kungafamiljen utan även för alla tillresta prominenta gäster.

Åtta uppsamlingsplatser finns på stan, där det finns tillgång till information och vård för den som behöver. De används också som uppsamlingsplatser för försvunna barn.

Civilförsvarsförbundet delar under dagen ut 14 000 Hitta Vilse-klistermärken till föräldrar på stan. På dem kan man skriva föräldrarnas mobilnummer och sedan fästa märkena på barnens kläder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".