1 av 14
Boken Bara han diskar går nog allt bra. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
2 av 14
Oljemålning av de lyckliga. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
3 av 14
- Jag tycker att den här virkade bröllopstårtan är fantastisk, med brudparet virkat och där prins Daniel till och med bär virkade glasögon. Den är väldigt söt, säger Carin Bergström, överintendent på Kungliga husgerådskammaren.
4 av 14
Dalahästar i olika storlekar och en skottkärra för ved till öppna spisen kanske. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
5 av 14
Broderat och hemstickat. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
6 av 14
Lyckönskningar från skola i Toronto, Kanada. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
7 av 14
Brödrost plus kokbok , osthyvel och bricka. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
8 av 14
Virkade grytlappar. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
9 av 14
Grytlappar och broderat linne. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
10 av 14
Tandemvante med mössa och sjal plus broderad tädsticksask. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
11 av 14
Vackert broderad duk i blommönster, många timmar nedlagda. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
12 av 14
Hedersmedlemmar i Alfta fotbollsklubb med tillhörande tröjor. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
13 av 14
Stickade sockor och vantar till blivande babyn. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
14 av 14
Ulla Lind utställningaansvarig på plats när kronprinsessparets lysnings och bröllopsgåvor visas i spegelsalongen på Kungliga slottet i Stockholm på tisdagen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Kronprinsessparets många bröllopsgåvor

"Jag tror att det finns ett stort intresse att få se vad de har fått"
1:31 min

I dag slog portarna upp för en ny utställning som samlat kronprinsessan Victoria och prins Daniels lysnings- och bröllopsgåvor. Carin Bergström, överintendent på Kungliga husgerådskammaren, säger att många är nyfikna.

– Jag tror att det finns ett stort intresse att få se vad de har fått.  Just att det är en sådan bredd på utställningen, säger Carin Bergström.

Ja, kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick närmare 2 000 bröllopsgåvor. Nu ställs cirka 200 av gåvorna ut på kungliga slottet och det är en färggrann blandning som står samlad i Drottning Lovisas spegelsalong. Detaljerade porträtt i olja, finputsade ljusstakar och robusta möbler i trä reflekteras i de höga speglarna. Men här finns också mer udda gåvor: Vad sägs om en kram illustrerad i plast och papper, dalahästar stora som lamm eller virkade bakverk?

De flesta gåvorna kommer från allmänheten, men besökaren får även se ett urval av de officiella gåvorna. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har själva varit med och bestämt vad som ska ställas ut, men det är Kungliga husgerådskammaren som har haft sista ordet.

Carin Bergström vid husgerådskammaren har sin favorit klar:

– Jag tycker att den här virkade bröllopstårtan är fantastisk, med brudparet virkat och där prins Daniel till och med bär virkade glasögon. Den är väldigt söt. Men också en underbar grönsaksskål där vi har virkade rädisor och morötter och så vidare, säger Carin Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".