1 av 2
Jean Baptiste Bernadotte
2 av 2
Bernadottes svampsoppa Foto Skillnad Förlag

Att skapa en dynasti


För 200 år sedan landsteg Jean Baptiste Bernadotte i Helsingborg. Kort därefter skulle han installera sig som kronprins och under namnet Karl XIV Johan såsmåningom krönas till kung i Sverige. Men hur lyckades Bernadotte skapa en stabil grund åt sin ätt i detta nordliga rike? Vilka metoder använde kungen för att etablera sin makt och vinna folkets hjärtan?
Vetenskapsradion Historia träffar två av forskarna bakom en ny antologi om Karl XIV Johan.

– Jean Bernadotte var en mästare på att använda dåtidens medier för att skapa myten om sig själv, berättar Nils Ekedahl, retoriker vid Södertörns högskola.

– Han navigerade skickligt, i en tid av revolutioner, för att etablera sin ätt på den svenska tronen, och idag är Bernadotteätten en av Europas äldsta kungahus, berättar Mikael Alm, historiker vid Uppsala universitet.

Vetenskapsradion Historia träffar forskarna i Storkyrkan i Stockholm, där den högtidliga kröningsceremonin ägde rum ett par år efter att Bernadotte landstigit i Sverige. En ceremoni som var ytterligare en pusselbit i Bernadottes propagandamaskineri.

– Det handlade om att knyta an till det gamla, till Vasakungarna och anrika svenska kungafamiljer, berättar Mikael Alm. Men kröningen var också en chans att ge uttryck för det nya och det moderna, och det faktum att Karl XIV Johan faktiskt var en folkvald kung.

Vetenskapsradion Historia uppmärksammar också, detta Bernadottejubileumsår, den nya kokboken ”Bernadotte: mannen, myten, maten” av bland andra Annika Grälls. En av Karl XIV Johans favoritingredienser var svamp, och i programmet tillagas en soppa på den svamp som fått hans namn, Karl Johansvampen.

– Karl XIV Johan var mycket modern i sin matkultur, och ville ha lätta rätter inspirerade av det vi idag skulle kalla GI, berättar författaren Annika Grälls.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".