Invigde Camp Monitor. Foto: Mikael Wallentin Åström/Försvarsmakten/Scanpix.

Kungen gjorde soldatbesök i Afghanistan

Kung Carl Gustaf har besökt de svenska trupperna i Afghanistan. Han har bland annat varit i Mazar-i-Sharif där omkring 500 svenska soldater har sin huvudbas.

Kungen reste till Afghanistan i förrgår och återvänder till Sverige idag.

Kungen besökte också den nybyggda basen Monitor i provinsen Shirbirgan.

Besöket har hållits hemligt med hänvisning till säkerhetsläget i Afghanistan.

Hovets informationschef Bertil Ternert säger till TT att förbanden i Afghanistan har "efterfrågat att kungen skulle komma och besöka de svenska soldaterna".

Enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten talade kungen till soldaterna under invigninsceremonin vid Camp Monitor.

"Jag har faktiskt längtat efter att få komma hit till Afghanistan och ta del av den svenska insatsen. Det är imponerande att ta del av det arbetet som ni alla utför och det är glädjande att se. För mig är det intressant att också få möjlighet att ta del av er vardag, som jag har förstått av allehanda informationer och diskussioner är utsatt och väldigt pressande", sa han enligt pressmeddelandet.

Kungens bild är att den svenska insatsen i Afghanistan är komplet, men med målet att försöka skapa stabilitet och säkerhet.

"Det är inte lätt, vad jag har förstått. Det här samarbetet - även om det har pågått nu i ett antal år - fördjupas på alla fronter. Inte bara mellan de styrkorna som är här utan också det som är viktigast: samarbetet och förståelsen för varandra och förtroendet för varandra, med den afghanska styrkan som man har att jobbat tillsammans med - på bredden, i hela landet."

Det var kungens första "soldatbesök" i Afghanistan. För drygt ett år sedan besökte hans dotter, kronprinsessan Victoria, den svenska kontingenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".