Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Lejonterrassen vid slottet efter bröllopet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Kungahuset

Bröllopsresan ingen muta

Anklagelserna om att Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gjort sig skyldiga till mutbrott i samband med sin bröllopsresa kommer inte utredas vidare.

Resan bekostades av miljardären Bertil Hult som bjöd på både resa i privat plan och boende i lyxhyus och på lusstjakt i söderhavet, men Kronprinsessan går inte att åtala. Det beskedet ger överåklagare Gunnar Stetler.

- Kronprinsessan Victoria hör inte till de personer där man kan utkräva ansvar för mutbrott.

Efter kronprinsessbröllopet i somras åkte dom nyvigda på en bröllopsresa, bland annat till söderhavet å USA. Resan bekostades av en rik affärsman, Språkresor EFs grundare Bertil Hult som bjöd dom på seglats i hans segelbåt, lånade ut sitt privata flygplan och paret fick även vistas i hans semesterhus.

Men resan väckte också vissa personers ilska som ansåg att det rörde sig om en muta eftersom kronprinsessparet fått resan som gåva av affärsmannen. Åtta anmälningar skickades in till riksenheten mot korruption å sen började överåklagare Gunnar Stetler utreda om det kunde röra sig om ett mutbrott.

Men så är alltså inte fallet. Helt enkelt för att kronprinsessan inte kan  åtalas enligt mutbrottslagstiftningen som den ser ut nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".