1 juni Pinocchio flyttar till Borås - om tidernas största konstbråk i Sveriges regnigaste stad

En före detta pressfotograf som tillbringat hundratals nätter med Andy Warhol. En direktör som gjort sig en förmögenhet på damunderkläder. En världsberömd amerikansk skulptör från Walla Walla. De tre vännerna möts över en middag och föder idén som blir tidernas konsthändelse i Borås, och som väcker den största och hetsigaste insändardebatten i Borås tidnings historia.

Den sextonde maj invigs Jim Dines nio meter höga Pinocchio i patinerad brons mitt i stan, en staty som skakat om och retat upp politiker, konstälskare och vanligt folk i två och ett halvt år.

Jag heter Nicklas Malmberg och är reporter och programledare på Radio Sjuhärad i Borås sedan 2000. Om jag måste välja en historia under åtta år här i stan, som är värd en dokumentär, så blir det historien om Pinocchio. En nio meter hög staty av en sagofigur, hemliga miljonärer, folklig vrede, och ett färgstarkt persongalleri innehållande bland andra en världsberömd amerikansk konstnär. Ingredienser som gör att den här berättelsen låter som en skröna. Men den är alldeles sann. Vem sa att det är tråkigt i Borås?

Nicklas Malmberg är aktualitetsreporter och programledare på SR Sjuhärad i Borås sedan 2000.