6 juli - Åmsele - 20 år efter morden

- Det har nästan som om Åmsele varit krigsbelägrad efter morden 1988...
Innvånarna på orten har plågats av både sorg och ett stort tryck från allmänheten och pressen sen den natten då Juha Valjakkala mördade tre personer för 20 år sen. Hur ser ortsborna på händelsen idag? Är en försoning möjlig? Journalisten Gunilla Nordlund har besökt orten många gånger sen den natten. Nu åker hon tillbaka.

Gunilla Nordlund har arbetat på Sveriges Radio i Umeå i drygt 20 år. En av hennes första starka upplevelser som radiomedarbetare var den intensiva media bevakningen av Åmsele sommaren 1988 då nästan en hel familj mördades på kyrkogården.

Tanken om att se hur man mår idag i Åmsele kom efter en inspelning i Åmsele kyrka förra året då Marie- Louise Marsjögård, som är kyrkoherde där, höll en försoningsgudstjänst. Genom Marie- Louise fick Gunilla kontakt med bybor som kunde tänka sig att berätta om hur de här 20 åren påverkat dem, hur man vill försonas med det som hänt och lämna den mörka historien bakom sig.

-Till en början tyckte jag att det var olustigt att köra in med radiobilen i Åmsele eftersom jag visste att många känner sig illa hanterade av media. Därför hände det i början att jag parkerade bilen bakom något hus. Jag ville inte bli ytterligare en som rev i såren. Men redan efter ett par besök kände jag att förtroendet och viljan att berätta om dagens Åmsele var stark. De vill så gärna tvätta bort etiketten där Åmsele är lika med morden.