10 augusti Cecilia Renskötaren " Jag ger mig aldrig!"

Det här programmet handlar om 19-åriga Cecilia Unnes från Arvidsjaur som bestämt sig för att öppna eget- i renskogen.

Cecilia från Arvidsjaur ska precis ta studenten från renskötarutbildningen i Jokkmokk, och hennes beslut att satsa på renskötaryrket går stick i stäv med många jämnåriga renskötare, som tycker att renskötaryrket blivit allt för fysiskt och ekonomiskt påfrestande.

- om 19-åriga Cecilia Unnes från Arvidsjaur som bestämt sig för att öppna eget- i renskogen.

Att som sin mamma jobba med mode och design lockar inte Cecilia som själv gått på catwalken som modell flera gånger.
- Visst är jag intresserad av mode, precis som många andra tjejer, men ska jag viga mitt liv till något så är det renskogen. Jag SKA bli renskötare, det bara är så! Djupt inom mig har jag alltid vetat att det ska bli så, frågan är bara hur jag ska ta mig dit? Hur ska jag våga? Orka? Ha råd? Hur kommer jag bli accepterad som ung tjej? Det finns massor av frågor som jag inte har några svar på idag, men en sak är säker, jag ger mig aldrig!

Klimatförändringarna påverkar drastiskt förutsättningarna för renhållning, vintrarna beter sig inte som vintrar gjorde förr, dyra investeringar i fordon och teknik skrämmer. Våren 2008 slaktar många renskötare ut sina renstammar för att övergå till moderna yrken. Håller Sveriges ursprungsfolk och dess näringar på att självdö? Cecilia vet att hon behöver minst 130 egna renar som grund, hon behöver göra en massa investeringar och dessutom samla på sig år av erfarenhet innan hon kan stå på egna ben.

Li Skarin är 34 år och jobbar på Massa Media AB. Li utbildade sig till journalist på Journalisthögskolan i Göteborg, har jobbat med biståndsarbete i Bosnien-Hercegovina, har jobbat på SR Göteborg, SR Norrbotten, SR P3, samt på SVT. Har jobbat för Packat & Klart, SVT. Äger och driver Massa Media AB sedan 2003. Li är född och uppvuxen i Arvidsjaur, i skogssameland och känner väl till såväl förutsättningar som motsättningar och problematik kring renskötseln.