27 juli "Jag har inte tid att dö!" - om att bli gammal

Inger är 76 år men tror det bara själv när hon ser sig i spegeln. Det går inte att fånga tiden. Ingen kommer undan. Och det kan gå hisnande fort. Hur är det att vakna upp som gammal – när man nyss var ung?

Att passera 70 - men ha så mycket kvar man vill göra att man inte har tid att dö? Följ med på en resa där barndomen och ålderdomen knyts samman i tidens band.

Inger är min mamma. Hon har den distans och de perspektiv som kommer med åren. Samtidigt är hon så ung. Som om tiden aldrig rört henne. Äldre uppmärksammas ofta i frågor som rör äldreboende, tabletter eller dålig hemtjänst. Buntas ihop och förväntas anta en pensionärsroll. Jag vill berätta om dem som inte riktigt ställer upp på den gängse bilden. Som berättar om hur man förhåller sig till livet när tidsutrymmet krymper och när perspektiven vänds bakåt. Hur det är att ha så lite tid kvar när man fortfarande är nyfiken och vill veta hur det ska gå för barn, barnbarn och med klimatfrågan..

Jag heter Jonna Berglund och har arbetat som journalist på Sveriges Radio i mer än 10 år. Min arbetsplats just nu är SR Sörmland.